Frank Aaen vil have forløbet om bankpakke II opklaret, og har derfor krævet den nuværende erhvervs-og økonomiminister, Annette Vilhelmsen i samråd. Her ses han med daværende erhvervs-og økonomiminister, Lene Espersen, da hun var i samråd om sin Portugal-rejse i 2009.
Frank Aaen vil have forløbet om bankpakke II opklaret, og har derfor krævet den nuværende erhvervs-og økonomiminister, Annette Vilhelmsen i samråd. Her ses han med daværende erhvervs-og økonomiminister, Lene Espersen, da hun var i samråd om sin Portugal-rejse i 2009. Foto: Casper Christoffersen

Enhedslisten vil nu kalde erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) i samråd, efter at det i dag er kommet frem, at daværende erhvervsminister Lene Espersen (K) i 2009 fjernede en model fra bankpakke II, der ifølge en økonom kunne have indkasseret staten op til 24 mia. kr.

Enhedslisten var det eneste parti, der ikke godkendte og stemte for bankpakke II. Og efter at de nye oplysninger er kommet frem, retter Frank Aaen (EL) en skarp kritik mod forligspartierne.

- Den tidligere regering og alle partierne, der var med i forliget, har dermed snydt skatteyderne for en milliardgevinst, siger finansordfører Frank Aaen og tilføjer:

- Og det er åbenbart sket midt om natten efter pres fra de store banker.

Forløbet er særligt besynderligt, idet både eksperter og politikere har kritiseret, at staten ikke fik andel af den kursgevinst, bankerne fik som følge af bankpakkerne.

- Enhedslisten kritiserede dette fra starten, men alle andre partier accepterede, at planer om at lade staten få andel i kursgevinsterne, blev opgivet, siger Frank Aaen.

- Skatteyderne tog en milliardrisiko, gevinsten tilfaldt ejerne, altså bankernes aktionærer. Forløbet omkring denne foræring til bankernes aktionærer skal belyses, og derfor kalder jeg erhvervs- og vækstministeren i samråd.

Ifølge Politiken var forløbet, at Lene Espersen havde været til møde med direktørerne for Danmarks to største bankerne, Danske Banks Peter Straarup og Nordeas Peter Schütze.

Samtaleemnet var den såkaldte upside-model i bankpakke II, der i skulle sikre, at staten kunne få del i bankernes overskud på kursgevinster. Men efter mødet med de to bankdirektører pillede Lene Espersen modellen ud af bankpakken.

- Den daværende erhvervsminister og partierne bag bankpakkerne lader sig åbenbart presse af to bankdirektører. Det er et højest interessant forløb, som vi vil grave i, siger Frank Aaen.

Han vil nu kalde den nuværende minister, Annette Vilhelmsen (SF) i samråd, så notater og andet om forløbet kan blive fremlagt.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 29 kr.