Retsordfører Pernille Skipper (EL) vil kalde justitsministeren i samråd for at redegøre om forløbet i den nye, betændte PET-sag.

Når en ny lov for den danske efterretningstjeneste (PET) skal udarbejdes, skal kontrollen med PETs arbejde strammes, mener Enhedslistens retspolitiske, ordfører Pernille Skipper.Det sker, efter tidligere PET-agent Morten Storm søndag er stået frem i Jyllands-Posten og hævdet, at han bragte CIA på sporet af terrorlederen Anwar al-Awlaki, som siden blev dræbt af amerikanerne.

- Det er dybt problematisk, hvis PET har medvirket til et målrettet drab på en forbryder i modsætning til at forsøge at fange ham og stille ham for en domstol. Det er jo grundlæggende i et demokrati og en retsstat, at forbrydere bliver stillet for en domstol og ikke »bare« bliver slået ihjel, siger Pernille Skipper, der nu vil indkalde justitsminister Morten Bødskov (S) i samråd for at redegøre for sagen.

PET selv afviser at have medvirket til drab, i en pressemeddelse skriver efterretningstjenesten:

- Det bemærkes imidlertid, at PET hverken deltager eller på anden vis yder bistand i operationer, der har til formål at dræbe civile. PET har således heller ikke bidraget i forbindelse med den militæroperation, der førte til drabet på al-Awlaki i Yemen, lyder det.

Trods den besked vil Enhedslisten alligevel have belyst sagen, og Pernille Skipper efterlyser en uafhængig tilsynsmyndighed, der skal holde øje med, om PET overholder reglerne.

- Jeg foreslår, at der bliver etableret et uafhængigt tilsyn, som kommissionen bag forslaget til en ny PET-lov også foreslår. Det tilsyn skal så holde med efterretningstjenesten, også i forhold til brugen af civile agenter, siger Pernille Skipper.

Til foråret forventes et lovforslag til en ny lov for PET fremlagt. Flere partier er imidlertid uenige om, hvorvidt kontrollen med tjenesten overhovedet bør skærpes.

Dansk Folkepartis værdiordfører, Pia Kjærsgaard, mener, at kontrollen med PET er god nok.

- Man må bare acceptere, at PET er en hemmelig tjeneste, og så er spørgsmålet, hvor meget offentlighed og kontrol, der kan være, siger hun.

SFs Karina Lorentzen mener modsat, at der skal være en form for kontrol med det, hun kalder, »de væsentligste indgreb i den personlige frihed«.- Det er også derfor, vi har domstolskontrol med for eksempel aflytninger. Men brugen af agenter er ikke reguleret, og det synes jeg, den skal være, siger Karina Lorentzen.

Hos Venstre henviser Karsten Lauritzen til, at der med det nye lovforslag vil blive rettet op på, at der i Danmark er væsentlig mindre kontrol med efterretningstjenesten end i en række andre nordiske lande. Det indeholder ifølge Lauritzen et tilsynsorgan og en egentlig lov for tjenestens virksomhed.

- Vi ønsker, at PET også skal kunne arbejde i fortrolighed, men det kan være en god ide at få et klart lovgrundlag og få styr på hvilke kontrolmekanismer, der er - også for at undgå, at der ikke er nogen, der kan mistænke PET for at gøre ting, som de i virkeligheden slet ikke har gjort, siger Karsten Lauritzen.

Bør der være et uafhængigt tilsyn til at holde øje med PET?

Deltag i debatten under artiklen