Der er behov for at tage toppen af arbejdspresset, mener Enhedslisten, der ser store muligheder i svensk forsøg med nedsat arbejdstid.

Svenskerne har gang i noget spændende, når de på forsøgsbasis vælger at nedsætte arbejdstiden fra 40 til 30 timer for SOSUerne i Göteborg, mens de beholder fuld løn.

Det mener Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Christian Juhl (Ø), der som tidligere fagforeningsformand selv har været med til at diskutere muligheden for nedsat arbejdstid.

»Der er behov for, at man nedsætter arbejdspresset på mange arbejdspladser. Det er blevet alt for højt, og det stresser og gør folk syge, så det er en rigtig god idé at lave nogle forsøg for at se, om man kan forbedre forholdene for de ansatte og kvaliteten af arbejdet,« siger Christian Juhl.

Spørgsmål: Skal man lave lignende forsøg i Danmark?

»Det kan man godt. Bare man husker at få fagforeningerne med. Og der er i de overenskomster, som er indgået i år og i de foregående år, åbnet op for, at man kan eksperimentere med arbejdstiden,« siger arbejdsmarkedsordføreren.

Han pointerer dog, at det ikke giver meget mening at gøre arbejdsdagen kortere, hvis SOSUerne skal løbe lige så hurtigt.

»Man skal jo ikke bare sige til folk, at de skal arbejde 30 timer, men at de i øvrigt skal nå det samme. Så får man et rigtig skidt resultat ud af det,« siger Christian Juhl.

Hvis kommunerne husker det, så er han overbevist om, at et forsøg vil føre noget godt med sig.

»Nettoresultatet vil blive, at der skal ansættes nogle flere. Og det vil give større kvalitet, bedre arbejdstilfredshed og færre sygedage. Det tror jeg ikke, at der er nogen tvivl om,« siger han.

Forsøget i Göteborg løber af stabelen over sommeren.