Arbejdsgiverne skal droppe deres trusler om at flytte arbejdspladser ud af landet. Ligesom skibsrederen i DRs Forbrydelsen, lyder det fra Enhedslistens Stine Brix.

Dansk Industri og Danfoss bør ikke lade sig inspirere af handlingen i første afsnit af DRs dramaserie Forbrydelsen 3, som rullede over TV-skærmen i søndags.

Det mener Enhedslistens fungerende erhvervsordfører Stine Brix, der kalder det for »klynkeri«, når arbejdsgiverne klager over produktionsomkostningerne i Danmark. Det skriver b.dk.

- I Forbrydelsen indser skibsrederen netop, at der skal noget andet til end at komme med trusler på forsiden af Berlingske om, at man vil flytte arbejdspladser til udlandet, siger Stine Brix.

Hun er oprørt over, at Danfoss, Dansk Industri og en række virksomhedsledere siger, at de kan blive nødt til at flytte produktion til udlandet og placere nye job udenfor landets grænser, fordi det er for dyrt at producere i Danmark. Et fremtidsscenarie, som bl.a. skildres på forsiden af Berlingske i dag.

- Jeg synes, det er udtryk for utaknemmelighed og mangel på samfundssind fra arbejdsgivernes side. De får det til at lyde som om, at de ikke kan tjene penge i Danmark. Men det er jo fuldstændig virkelighedsfjernt. Danfoss har de seneste to år haft rekordoverskud og tjent milliarder i Danmark, siger Stine Brix.

Hun opfordrer arbejdsgiverne til at stoppe deres »trusler« og vise noget mere taknemmelighed overfor alle de fordele, der er ved at drive virksomhed i Danmark.

- Arbejdsgivernes udmeldinger er udtryk for en forfærdelig mangel på taknemmelighed over for det danske samfund. De nyder godt af den infrastruktur, som danske skatteydere betaler for. Deres medarbejderes uddannelse er betalt af danske skatteydere, og de lukrerer på det skatteyderbetalte sundhedssystem. Men de vil ikke selv være med til at betale for det, siger Stine Brix med henvisning til Dansk Industris utilfredshed med det danske skatte- og afgiftstryk.

Dansk Industri mener ikke, at deres advarsler mod for høje produktionsomkostninger kan sammenlignes med de trusler om at flytte arbejdspladser ud af landet, som det store skibsredderfirma i TV-serien Forbrydelsen i første omgang går ud med.

- Det her er ikke en trussel fra dansk erhvervslivs side. Det er en invitation til politikerne om, at vi går i dialog om, hvordan vi skaber arbejdspladser indenfor Danmarks grænser, siger Ken Damsgaard, underdirektør i DI.

Han afviser, at danske virksomheder er utaknemmelige overfor de fordele, som der er ved at have produktion i et land med god infrastruktur og gratis uddannelse.

- De udmeldinger, som vi er kommet med fra DIs side er udtryk for, at virksomhederne virkelig ønsker at lægge job og produktion i Danmark. Der er styrker ved Danmark, og dem vil vi gerne udbygge. Men vores omkostningsniveau er blevet for højt, og vi er ikke længere konkurrencedygtige, når vi sammenligner os med lande som Sverige og Tyskland, siger Ken Damsgaard.

Danmark har tabt 175.000 arbejdspladser under krisen, men selvom Enhedslisten også gerne vil have dem tilbage, så mener Stine Brix ikke, at politikerne skal lade sig presse af DIs ønske om lavere skatter.

- Vi skal som politikere under ingen omstændigheder ligge under for den slags trusler. Det mener jeg også, at erhvervsminister Ole Sohn, som endda kommer fra SF, burde sige meget mere tydeligt, end han åbenbart finder behov for, siger Stine Brix.