Enhedslisten medgiver, at der kan blive spændt juridisk ben for partiets alliance med DF og LA om at sende flere EU-spørgsmål til folkeafstemning. Men partiet vil også sende andre »grundlæggende spørgsmål« til folkeafstemning.

Målet for Enhedslisten er klart: Danskerne skal oftere spørges direkte til grundlæggende spørgsmål - eksempelvis om Danmark skal tiltræde EUs bankunion.

Derfor har partiet indgået en umage alliance med Dansk Folkeparti og Liberal Alliance. Hvis de sammen får mere end 60 mandater, vil de bruge en kattelem i Grundloven til at afkræve folkeafstemninger uden om folketingsflertallet. Men den kattelem er, populært sagt, ikke bred nok til at sende EU-spørgsmål til folkeafstemning, vurderer flere jurister og professorer over for Berlingske Nyhedsbureau.

Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper (Ø), erkender, at der er en juridisk diskussion om, hvorvidt kattelemmen - også kaldet Grundlovens paragraf 42 - kan bruges til EU-spørgsmål.

»Den diskussion må vi så tage, hvis og når det bliver relevant. Men det er måske en lille smule typisk, at man forsøger at afskære mere demokrati med nogle juridiske argumenter i stedet for at følge intentionerne i Grundloven: At et mindretal i Folketinget skal kunne sende ting i folkeafstemning,« siger hun.

Den EU-skeptiske alliance vil blandt andet kræve dansk deltagelse i EUs bankunionen til folkeafstemning.

»Så lad os se, om det bliver relevant at tage den juridiske diskussion om bankunionen. Det ændrer ikke på, at hvis vi kan slippe af sted med det - også rent juridisk - så ønsker vi, at bankunionen skal sendes til folkeafstemning,« siger Pernille Skipper.

Spørgsmål: Du siger, hvis I kan slippe af sted med det. Er det jeres vurdering, at I kan det rent juridisk?

»Vi har politisk svaret på, hvad vi ønsker at bruge de 60 mandater til. Vi er sådan set ikke gået ind i en lang juridisk diskussion af, hvordan man forstår og fortolker den her bestemmelse i Grundloven,« siger retsordføreren.

Spørgsmål: Så du siger til vælgerne, at I vil arbejde for flere EU-folkeafstemninger, men du er ikke sikker på, at det rent juridisk kan lade sig gøre?

»Jeg kan sige til vælgerne, at hvis Enhedslisten, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti får 60 mandater, og det giver os en mulighed for at sende ting til folkeafstemning - det kan være på EU-spørgsmål såfremt vi kan få det igennem hos juristerne og ikke bliver blokeret af juridiske teknikaliteter - men det kan også være om offentlighedsloven, så vil vi gøre det.«

Pernille Skipper understreger, at alliancen aldrig udelukkende har været et EU-spørgsmål for Enhedslisten, der generelt ønsker flere folkeafstemninger.

»Vi mener, at der er langt flere ting, der bør komme til folkeafstemning. Og hvis vi har en mulighed for at få det med Liberal Alliance og Dansk Folkeparti, så har vi tænkt os at udnytte det.«