EL: Løntilbageholdenhed kan forværre krisen

Enhedslisten mener ikke, at det vil hjælpe en disse, hvis lønmodtagerne lever op til deres løfte om at holde igen, når der skal forhandles løn.

Virksomhederne vil få et større overskud.

Det er ifølge Enhedslisten konsekvensen, hvis mere end halvdelen af lønmodtagerne tager til takke med en lønstigning på nul kroner i de kommende fire år. Tilbageholdenheden vil ikke gavne den danske økonomi en døjt, lyder meldingen fra arbejdsmarkedsordfører Christian Juhl (Ø).

- Hvis de rigeste i vores samfund holdt tilbage kunne det måske nok hjælpe. Men hvis almindelige ufaglærte og håndværkere holder tilbage, så har de mindre købekraft, og så varer det længere, før vi får sat gang i hjulene igen, siger han.

- Og det betyder, at løntilbageholdenhed faktisk kan forværre og forlænge krisen, fortsætter Christian Juhl.

Hvis en løntilbageholdenhed skal gavne, så bliver man nødt til at tvinge flere penge ud af arbejdsgiverne, mener Enhedslistens ordfører.

- At arbejdsgiverne får højere overskud er jo ikke ensbetydende med, at det bliver omsat til ny aktivitet. De ophober kapital uden gavn for samfundet. Hvis det skulle hjælpe, så skulle vi beskatte virksomhederne hårdere, så det offentlige kunne få flere indtægter og sætte gang i tingene, siger han.

CEPOS mener modsat, at løntilbageholdenhed vil gavne Danmarks konkurrenceevne og være med til at »mildne« eksportkrisen. Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) mener, at lønmodtagerne har misforstået noget, hvis det tror, at det giver større jobsikkerhed at acceptere en nulløsning i lønforhandlingerne.

- Der er ikke gang i det private forbrug, i boliginvesteringer og i investeringerne generelt, og det problem løser en nullønsstigning jo ikke, siger AE-direktør Lars Andersen.

Lige nu på BT PLUS

Mode og skønhed
Effektivt 14 dages video trænings- program

Effektivt 14 dages video trænings- program

07/08
Mode og skønhed
Kom i form på hjul - på 8 uger

Kom i form på hjul - på 8 uger

29/04
Mode og skønhed
2,5 pct: Historisk lån på gaden

2,5 pct: Historisk lån på gaden

26/08
Mode og skønhed
Slankehit: Få hurtige resultater med simple fastekure

Slankehit: Få hurtige resultater med simple fastekure

15/08