Enhedslisten er i givet fald klar til ny EU-aftale om Europol. S tror, at et aftalesammenbrud er tæt på.

København. Det er vrøvl, når EU-Kommissionens næstformand siger, at der er dårlige udsigter til en dansk aftale om politisamarbejdet Europol.

Så direkte er udmeldingen fra Enhedslistens EU-ordfører, Søren Søndergaard.

Tirsdag sagde næstformand Frans Timmermans, at Danmark ikke skal forvente at kunne forhandle en parallelaftale på plads om politisamarbejdet. "Man kan ikke være halvt gravid", lød argumentet.

Men det giver ikke mening ifølge Søren Søndergaard.

- Hvis det, at man ikke kan være halvt gravid, er begrundelsen, er det det rene sludder. Danmark har parallelaftaler på andre områder, så derfor kan vi teknisk set også få en om Europol, siger EU-ordføreren.

Den forklaring møder dog modstand hos Henning Fuglsang Sørensen, der er lektor ved juridisk institut på Syddansk Universitet.

- Det var en anden virkelighed, dengang vi lavede de parallelaftaler. Den juridiske ramme for at lave disse ting var helt anderledes, da vi fik en særlig ordning for Danmark i 2009, siger han.

Enhedslisten ser helst, at der bliver forhandlet en aftale på plads om Europol. Hvis det er helt umuligt, må danskerne til folkeafstemning.

Det mente partiet allerede inden afstemningen i december sidste år. Her sagde danskerne nej til at erstatte retsforbeholdet med en tilvalgsordning.

- Hvis ikke det er muligt at få en mellemstatslig aftale, så er det klart, at vi står ved vores forslag om en folkeafstemning.

- Hvordan vores egen holdning er, og om vi vil anbefale at stemme ja eller nej, afhænger selvfølgelig af, hvordan folkeafstemningen præcist er formuleret, siger Søren Søndergaard.

I Socialdemokratiet mener man netop, at EL og DF's opbakning er en forudsætning for en ny folkeafstemning, selv om partiet stadig håber på, at der forhandles en aftale på plads.

- Hvis vi skal have en folkeafstemning, er det afgørende for os, at de partier, der forsikrede danskerne om, at man kunne få en aftale, er med til at tage et ansvar for det valgudskrivningsgrundlag, der måtte komme, siger EU-ordfører Peter Hummelgaard (S).

Han anerkender også samtidig, at tiden for en afstemning er ved at rinde ud.

- Det var så tæt på, som man kunne komme tirsdag, derfor er man også nødt til nu at overveje, hvad der skal ske, siger Peter Hummelgaard.

/ritzau/