Den svenske statsminister vil hæve skatterne for at give plads til mere velfærd. Thorning burde skæve til »de rigtige socialdemokrater« i Sverige, lyder det fra Enhedslisten.

Det burde inspirere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), at hendes partifælle og kollega i Sverige, statsminister Stefan Löfven, er i gang med den helt store ombygning af det svenske velfærdssamfund.

Sådan lyder ønsket fra Enhedslistens socialordfører og næstformand i Folketingsgruppen, Finn Sørensen (Ø):

»Det må vække eftertanke hos de danske socialdemokrater, at deres svenske kolleger rent faktisk vandt valget på et opgør med den liberalistiske politik, som de borgerlige står for. Vi kan kun anbefale Helle Thorning-Schmidt at tage ved lære af de svenske kolleger. Det kan nås endnu,« siger han i en pressemeddelelse.

Den svenske statsminister kasserer det, som han kalder den borgerlige måde at drive den offentlige sektor på og hæver skatterne for at øge velfærden, skriver Ugebrevet A4. I et interview med ugebrevet slår Löfven fast, at han vil opkræve 75 milliarder kroner mere i skatter og arbejdsgiverafgifter og bruge skatteindtægterne til at skabe flere job.

Den udmelding vækker begejstring hos Finn Sørensen:

»Det er rart at se, at socialdemokraterne kan komme med andre bud på samfundets udvikling end at videreføre de borgerliges økonomiske politik. Her kan de danske socialdemokrater lære noget,« siger han.

I Sverige kalder Löfven regeringsskiftet efter mange år med en borgerlig regering for et paradigmeskifte og pointerer ifølge Ugebrevet A4, at svenskerne skal kunne se forskel på, om de har en socialdemokratisk eller en borgerlig regering.

Den forskel har været svær at få øje på i Danmark, mener Finn Sørensen:

»Vi fik en god finanslovaftale, der lappede noget på de ulykker, regeringen har lavet sammen med højrefløjen de sidste to-tre år. Men der skal mere til, for at vinde et valg. Rød bloks vælgere vil have indfriet løfterne om en anden politik - det var de løfter, der flyttede de afgørende stemmer i 2011,« siger Finn Sørensen med henvisning til folketingsvalget i september 2011, hvor Thorning kom til magten.