Efter den eksplosive vælgertilgang til Enhedslisten har BT spurgt to førende eksperter om, hvad der ville ske, såfremt Enhedslistens økonomiske og politiske forudsætninger blev ført ud i livet.

Opgivende økonom

- Det er frihedsbegrænsende at fjerne den private ejendomsret. I et markedssystem er der frihed til dem, der er uenige. Det ville der ikke være her, siger Tommy Sønder­gaard Poulsen, lektor og cand.oecon. ved Institut for Miljø- og Erhvervsøkonomi på SDU og sukker:

- Det er godt nok svært at forudse som almindelig nationaløkonom, siger han opgivende. Han bakkes op af professor i international økonomi og ledelse ved CBS, Caspar Rose.

PRØV QUIZZEN: Den store Ø-quiz: Test din viden om Enhedslisten

- Hvis man fjerner retten til privateje, så vil alt incitament til at gøre noget i erhvervslivet forsvinde. Hvorfor skulle man så yde ekstra? Desuden er det grundlovsstridigt, siger han.

Ifølge Enhedslistens principprogram skal større virksomheder beslaglægges fra ejerne og overdrages til arbejderne. Herefter skal virksomhederne drives ved medarbejderdemokrati.

Katastrofe for virksomhederne

- Hvis det skete i en virksomhed, som for eksempel Lego, så ville beslutningsprocesserne gå totalt i stå og strategien for virksomheden blive ødelagt. Hvis medarbejderne skulle stemme sig til en ledelse, så ville kandidaterne skulle føre valgkamp blandt medarbejderne og love dem alt muligt, som givetvis ville ødelægge forretningen. Det ville være en katastrofe. Man har jo prøvet det andre steder. Det virker ikke, siger Caspar Rose.

Også her er Tommy Søndergaard Poulsen enig.

- Man kan ikke drive en virksomhed, ved at alle bestemmer, siger han.

Ansvarlig økonomisk politik

- Eksperterne siger, at vores samfund går bankerot, hvis man følger jeres økonomiske forskrifter. Er det ikke et problem?

- Jeg vil nødig foregribe det, før vi står med det nye program. Men jeg synes, vi fører en ansvarlig økonomisk politik nu. For eksempel vil vi gerne have, at de multinationale skal betale skat, når de driver forretning herhjemme. Der skal være en højere afgift på valutaspekulationer. Vi synes, at for stor en del af oliemilliarderne fra Nordsøen går til private, og desuden mener vi ikke, at de svageste skal betale for skattelettelser til de rigeste. Det, synes vi, er en rimelig økonomisk politik, forklarer Pernille Skipper.

Lektor i statskundskab ved Aarhus Universitet Rune Stub­ager vurderer, at en pæn del af de skuffede S- og SF-vælgere vender tilbage til deres partier igen, og at Enhedslistens succes ikke varer ved. Vælgerne er reelt ikke så rabiate, som Enhedslistens politik foreskriver.

- Jeg tror, der er mange, der opfatter sig som SFere eller socialdemokrater, og som gerne vil vende hjem igen, men lige nu er det blevet en tand for pebret for dem, forklarer han.