Morten Messerschmidt tilhører den absolutte inderkreds i Dansk Folkeparti, og derfor skal der være foregået noget decideret kriminelt, hvis ledelsen skal vende ryggen til ham, vurderer DF-kendere.

Det kommer næppe til at skade Morten Messerschmidts (DF) position i Dansk Folkeparti, at den nu tidligere DF-parlamentariker Rikke Karlsson er kommet med anklager mod ham, og samtidig har sagt farvel til partiet.

Det vurderer to kendere af Dansk Folkeparti, der er overbeviste om, at partiet står vagt om stemmeslugeren fra europaparlamentsvalget i 2014.

»Morten Messerschmidt er meget tæt på partiets inderkreds og har fået en fantastisk position, fordi han har samlet stemmer i en målestok, som er helt usædvanlig. Han har et særligt mandat, og han er meget tæt på partiets top,« siger journalist og forfatter Erik Meier Carlsen, der fulgt Dansk Folkeparti tæt gennem en længere årrække.

Tirsdag morgen meddelte Rikke Karlsson, at hun forlader Dansk Folkeparti, fordi hun mener, at Morten Messerschmidt har holdt regnskaber hemmelige for hende. Messerschmidt selv afviser blankt, at det skulle være tilfældet.

Man kan endnu ikke vurdere sagens alvor, påpeger Erik Meier Carlsen, men han slår fast, at der skal meget alvorlige anklager til, før partiledelsen vender sig fra Messerschmidt.

»Så skal der være et eller andet direkte kriminelt eller noget fuldstændig uhørt ved det her, og det har jeg svært ved at tro,« siger han.

Professor i statskundskab Peter Nedergaard, der er forfatter til en ny biografi om partileder Kristian Thulesen Dahl (DF), er enig i, at der skal mere end en enkelt utilfreds parlamentariker til at rokke ved tilliden til Messerschmidt.

»Jeg tror ikke, det får nogen betydning,« siger han og understreger, at der før er set lignende sager i partiet.

»Det er før sket, og det vil ske også i fremtiden, at nogle synes, at denne kraftige topstyring bliver for meget, og derfor bryder ud,« siger Peter Nedergaard.

Ifølge professoren er ledelsen i Dansk Folkeparti klar over, at der er en risiko for oprør ved at styre partiet så stramt, som det er tilfældet i Dansk Folkeparti.

Men »det er en risiko, man er villig til at betale« for at undgå de magtkampe, der uspillede sig i Fremskridtspartiet, som Dansk Folkeparti udspringer af, lyder det fra Peter Nedergaard.