Stor ulighed i samfundet giver mindre tillid til hinanden og risikerer at medføre mere kriminalitet, forklarer professor i samfundsvidenskab. Politikerne har dog flere værktøjer til rådighed, hvis de vil vende udviklingen, påpeger han.

Den nye analyse fra tænketanken Cevea, der viser, at Danmark fra 2005 til 2012 er det vesteuropæiske land, hvor uligheden er steget mest, bekræfter det billede, vi har set før. Det fortæller Bent Greve, professor i samfundsvidenskab på Roskilde Universitet.

»Ser man på det samlede billede i Europa, er det kun Bulgarien, der har haft en større stigning i uligheden end Danmark,« siger Bent Greve.

I de sidste 10-15 år er Danmark blevet et mere ulige land at leve i, og det giver på sigt nogle problemer for samlingskraften, ligesom det er et brud med den nordiske velfærdsmodels ambitioner, forklarer professoren:

»Tanken med den nordiske velfærdsmodel er at have et forholdsvist lige samfund, som kan skabe dynamik, vækst og udvikling og gode livsbetingelser for alle samfundsborgere. En stor ulighed giver mindre tillid til hinanden, og det risikerer også på sigt at medføre mere kriminalitet,« siger han.

I sidste ende er det en politisk afgørelse, og ifølge Bent Greve har politikerne teoretisk set flere værktøjer til rådighed til at vende udviklingen.

»Én måde kunne være at give bedre pensioner til de fattigste folkepensionister eller give bedre mulighed for at få højere kontanthjælp - især for de unge, som får meget lave ydelser. Og endeligt kan man sige, at grundlæggende gælder det, at jo mere man kan få hævet beskæftigelsen, jo bedre kan man også skabe et mere lige samfund,« siger han.

Yderligere kunne man ændre skattesystemet, påpeger Bent Greve:

»Hvis man ville, kunne man også ændre skattesystemet i en sådan retning, at det blev mere progressivt og omfordelende fra rig til fattig,« siger han.

Ceveas analyse viser, at Danmark fra 2005 til 2012 er gået fra en tredjeplads til en 14. plads over de mest lige lande i Europa. Og sammenlignet med de andre vestlige EU-lande er Danmarks ulighed i perioden steget mere end fem gang så meget som gennemsnittet.

»Det er en voldsom udvikling,« konkluderer Bent Greve.

Dog er det svært at spå om, hvornår - og om - filmen på et tidspunkt knækker for et land som Danmark, som tidligere var et af de mest lige lande i verden.

»Men man ved fra undersøgelser, at ulige lande har større problemer med kriminalitet, større ulighed i sundhed og mindre tillid til hinanden,« siger han.

Professoren vurderer, at den stigende ulighed blandt andet skyldes, at vi har haft nogle skattereformer, som har gjort skattesystemet mindre omfordelende, at vi har set en stadig større opdeling mellem områder i landet med vækst og områder uden vækst, og at vi har flere personer på overførselsindkomst, som ikke har kunnet følge med den pris- og lønudvikling, der har været i resten af samfundet.