Det havde slet ikke behøvet at gå så galt for Helle Thorning-Schmidt og Socialdemokraterne.

Så sent som i august sidste år havde hun og S-ledelsen stadig mulighed for at få styr på projektet. Men siden har S-ledelsen begået en serie fejltagelser, der kaster S-vælgerne direkte i armene på Dansk Folkeparti og Venstre. Og V og DF har en historisk chance for at overtage Socialdemokraternes klassiske rolle i det danske samfund.

Det siger journalisten og forfatteren Erik Meier Carlsen, der har fulgt Socialdemokraternes udvikling tæt siden 1970’erne og som var den første, der for 13 år siden forudså Dansk Folkepartis store succes i bogen ’De overflødiges oprør’.

Helle Thorning Pressemøde
Helle Thorning Pressemøde Foto: Keld Navntoft
Vis mere


- Kombinationen af Venstre og Dansk Folkeparti er nu så stærk, at den ser ud til at kunne overtage den vigtige samfundsbærende rolle, Socialdemokraterne havde i forrige århundrede. Socialdemokraterne er på dødskurs nu. Det er en forfærdelig situation for dem, siger han.

- Samfundet har jo løbende behov for finde nye former for produktion og beskæftigelse. Og det skaber altid uro. I forrige århundrede var Socialdemokraterne partiet der magtede at stå i spidsen for disse forandringer og samtidig kunne sikre borgernes tryghed. Nu ser Venstre og Dansk Folkeparti ud til at kunne overtage denne rolle. Klassiske S-vælgere har ikke længere tillid til, at Socialdemokraterne kan klare den udfordring.



En frygtelig fejl
Erik Meier Carlsen mener, at Socialdemokraterne så sent som i august sidste år stadig havde mulighed for at kontrollere S-projektet, men at de siden har begået en serie fejl.

Da skrev fire top-socialdedemokrater en fælles kronik i Politiken: ’Socialdemokraterne er bedst for Danmark’. Forfatterne var finansminister Bjarne Corydon, gruppeformand Henrik Sass Larsen, beskæftigelsesminister Mette Frederiksen og boligminister Carsten Hansen. De var nøje udvalgt, for de repræsenterede alle fløjene i Socialdemokraterne: Henrik Sass repræsenterede Morgenmadsklubben (højrefløjen), Mette Frederiksen Netværk 11 (midtergruppen) og Carsten Hansen Rustbankerne (venstrefløjen), mens Bjarne Corydon repræsenterede sig selv og Helle Thorning-Schmidt (topledelsen).

- Det var en vigtig kronik og viste, at der var bygget bro mellem fløjene, og at alle skrev under på projektet. Og her blev det netop fastslået at selskabsskatten ikke skulle lettes. Der gik grænsen. Men det gjorde Bjarne Corydon så alligevel, og det var en frygtelig fejl, som betød, at der alligevel ikke kunne skabes enighed i partiet, og derfor ser vi opslidende fløjkampe i partiet nu, siger Erik Meier Carlsen.

Han indrømmer, at DFs aktuelle succes overrasker ham.

- Jeg havde faktisk troet, at de ville få problemer, når Pia Kjærsgaard gik af. For selv om jeg anser Kristian Thulesen Dahl for at være Folketingets dygtigste politiker, så mangler han den særlige karisma, Pia Kjærsgaard besidder. Men det er lykkedes ham at skabe tillid til, at DF tager sig af de svage, som føler sig svigtet af Socialdemokraterne. Præcis som de i slutningen af 90’erne skabte tillid til at de ville tage de indvandrerproblemer alvorligt, som Socialdemokraterne ignorerede. Og dermed kan Venstre og DF bliver partierne for de almindelige danskere, som Socialdemokraterne tidligere har været. Den proces blev jo også dygtigt startet af Andeers Fogh Rasmussen, da han flyttede Venstre og sagde, at det også var ’den lille mands parti’, siger Erik Meier Carlsen.

LÆS MEGET MERE OM S-KRISEN OG DFs SUCCES I BT I DAG ELLER KØB E-AVISEN HER