Blå blok overvejer overveje at bidrage til bombningen af IS i Syrien. Militæranalytiker Johannes Riber Nordby ser flere fordele, men forstår kritikernes bekymringer.

Der er flere strategiske fordele, hvis Danmark vælger at optrappe kampen mod Islamisk Stat (IS) ved eksempelvis at lade bombefly deltage i missioner i Syrien.

Sådan siger Johannes Riber Nordby, der er militæranalytiker ved Institut for Strategi på Forsvarsakademiet, efter det borgerlige flertal i Folketinget i Jyllands-Posten har meldt ud, at man er positivt stemt for at udvide det nuværende mandat til den militære indsats mod IS.

Syv danske F16-kampfly bidrager nu til i »Operation Inherent Resolve« i Irak, men fremover er det altså sandsynligt, at Danmark også vil bidrage til luftkrigen mod de militante ekstremister i Syrien. Og selv om situationen i Syrien er strategisk svær at navigere i, så vurderer Johannes Riber Nordby altså, at det giver god mening at udvide militæroperationen, hvis man vil nedkæmpe IS.

»Islamisk Stats arnested i Syrien, og derfor er indsatsen i Irak kun inddæmmende,« siger Johannes Riber Nordby til Berlingske Nyhedsbureau.

»Man bør have for øje, at kurderne har haft en rimelig succes med at kæmpe mod IS i det nordlige Syrien. Men det er en ekstrem svær strategisk situation, og jeg kan godt forstå, hvis man sidder og overvejer, om der er fordele nok til at udvide operationen,« siger militæranalytikeren.

Meldingen fra blå blok kommer efter, at Storbritanniens premierminister, David Cameron, i denne uge meddelte, at han vil bede parlamentet tage stilling til, om britiske fly skal bombe IS i Syrien. Det sker som et svar på terrorangrebet i Tunesien i sidste uge, som kostede mindst 29 britiske turister livet.

Den nye regering har i sit regeringsgrundlag slået fast, at man vil forlænge den danske militære indsats mod IS, så den fortsætter efter oktober. Men Venstre-regeringen har endnu ikke endeligt taget stilling til, hvordan det fremtidige danske bidrag konkret skal se ud, og regeringen vil ikke tage stilling til en udvidelse af mandatet, før man har drøftet situationen med koalitionspartnerne.

I Dansk Folkeparti er man dog af den opfattelse, at danske kampfly også bør operere i Syrien.

»Vi er positive over for at udvide det danske mandat til at omfatte Syrien, hvis regeringen indstiller det, og koalitionspartnerne vil det. Jeg synes, det er lidt underligt, at den danske indsats kun finder sted i Irak, da IS opererer på tværs af grænserne. Derfor vil det være logisk, at vi er der, hvor IS er,« siger udenrigsordfører Søren Espersen (DF).

Både SF og Enhedslisten skyder med skarpt mod de borgerliges grundige overvejelser om at udvise mandatet mod IS til Syrien.

»Jeg kan simpelthen dårligt tro, det kan være rigtigt. For det vil være enormt farligt at bevæge sig ud på den galej, da vi i forvejen har problemer nok med missionen i Irak. I Syrien er tingenes tilstand langt vanskeligere, fordi der ikke er allierede på landjorden til at hjælpe vores styrker,« siger forsvars- og udenrigsordfører Holger K. Nielsen (SF) og fortsætter.

»I Syrien er man fanget i et krydspres. Det er både en kamp mod IS, præsident Bashar al-Assad og en række islamistiske oprørsgrupper. Det kan man, efter min mening, slet ikke overskue konsekvenserne af, og derfor er det en meget farlig vej, som de borgerlige er på vej ud ad,« siger han.