En ekspert i udlændinge- og asylpolitik vurderer, at Danmark godt må forskelsbehandle indvandrere, der ønsker at komme til Danmark, sådan som Venstre ønsker i et arbejdspapir.

At gøre forskel på indvandreres adgang til Danmark, sådan som Venstre i et arbejdspapir ifølge DR lægger op til, kan i vid udstrækning være okay. Det fastslår Thomas Gammeltoft-Hansen, forskningschef ved Institut for Menneskerettigheder, over for Jyllands-Posten.

Forskellene må bare ikke gå på for eksempel religion eller sprog, forklarer han.

»Som udgangspunkt har stater et større spillerum til at lave forskellige regler, når det kommer til den almindelige arbejdsindvandring - i modsætning til flygtninge og familiesammenføringer. Man kan for eksempel godt give mere lempelige vilkår for indvandrere fra lande, man har en aftale med eller særlig relation til. Men man kan ikke generelt diskriminere på baggrund af for eksempel religion eller sprog,« siger Thomas Gammeltoft-Hansen.

Et 26 sider langt internt arbejdspapir fra Venstre, som dr.dk er kommet i besiddelse af, viser, at partiet vil gøre det sværere for eksempelvis kinesere og pakistanere at komme til Danmark, mens udlændinge fra eksempelvis USA eller Israel skal have nemmere adgang.

I dag kan udlændinge komme til Danmark, hvis de har fået et job med en løn på 375.000 kroner årligt. Men ifølge det interne papir skal kravet slækkes væsentligt for blandt andet amerikanske, canadiske og israelske statsborgere. Her lyder et af forslagene, at de blot skal have et arbejde med en årsløn på 200.000 kroner. Omvendt skal udlændinge fra for eksempel Kina, Thailand eller Pakistan have sikret sig et job, der giver 400.000 kroner årligt, for at få lov at flytte til Danmark.

Thomas Gammeltoft-Hansen forklarer til Jyllands-Posten, at man godt kan opstille forskellige regler for forskellige lande, så længe de er begrundet i generelle kriterier som for eksempel uddannelsesniveauet for den enkelte. Derfor må der kun gøres forskel på kravene til en kristen amerikaner og en muslimsk somalier, fordi de kommer fra forskellige lande og ikke på grund af deres religion, fastslår han.