Med profilen Jens Rohdes afgang mister Venstre og statsminister Lars Løkke Rasmussen på den ene side halvdelen af partiets parlamentariske gruppe i Europa-Parlamentet og på den anden side en intern kritiker af partitoppen.

Det skriver Berlingske.

Jens Rohde har i weekenden meddelt, at han forlader Venstre, og han er dermed det tredje medlem på en uge, der vælger at forlade partiet. På den baggrund kan Rohdes manøvre ende med at udfordre Lars Løkke Rasmussen, påpeger valgforsker og professor Rune Stubager fra Aarhus Universitet.

For selv om ingen af de tre er medlemmer af Folketinget, så skal blot et enkelt af Venstres folketingsmedlemmer blive ansporet til at lave et lignende skifte til rød blok, før regeringens flertal er bragt i fare, og med den aktuelle debat om udlændinge kan der være grund til blå bekymring, mener professoren.

»Den værdipolitiske dimension og herunder særligt udlændingespørgsmålet har gennem lang tid udfordret både vælgere og politikere, når de holdninger skal passe med de fordelingspolitiske holdninger, der tidligere var dominerende. Så det er ikke usandsynligt, at der opstår gnidninger internt i et stort parti som Venstre. Derfor kan det til en vis grad være noget, man bør bekymre sig om, for det kræver kun et mandats overgang fra den ene blok til den anden, før flertallet skifter,« siger Rune Stubager.

Ingen splid i Venstre ifølge politisk ordfører

Folketingsvalget i juni gav Løkke-regeringen det parlamentariske flertal med den mindst mulige margen med 90 mandater.

Rune Stubager understreger, at et skifte fra blå til rød blok, der flytter det politiske flertal, vil være en opsigtsvækkende manøvre.

»Derfor vil mange formentlig være tilbageholdende. Man kunne så i givet fald forestille sig, at nogen blev løsgænger. Den løsning har vi set før i historien,« siger han.

Jens Rohde har i forbindelse med sin udmeldelse fra Venstre udtalt til Politiken, at han ved, at »der er mennesker i Venstre, som deler mine synspunkter«.

Venstres politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen afviser, at der er intern splid i Venstres folketingsgruppe om asylpolitikken.

»Vi er et liberalt, demokratisk parti, der diskuterer ting rigtigt grundigt. Det gør vi, fordi vi skal være sikre på, at det vi gør, er det rigtige. Det er vigtig med emner, der er så alvorlige. Så vil det nogle steder blive udlagt som om, at der er splittelse, men når vi bruger lang tid på det, er det fordi vi er grundige,« siger han.

Radikal glæde

Den radikale leder Morten Østergaard glæder sig over tilgangen af Jens Rohde. Morten Østergaard har lige siden valgaftenen været opmærksom på den parlamentariske situation, men har hverken »en fornemmelse af eller forventning om« at andre Venstre-politikere står foran tilsvarende partiskifte.

Det er småt med eksempler gennem historien på enkelte politikere, der har ændret det politiske flertal, påpeger Rune Stubager. Men tilbage i 1973 kom den daværende socialdemokrat Erhard Jacobsen for sent til en vigtig afstemning om den såkaldte ligningslov. Ifølge eget udsagn fordi han løb tør for benzin. Resultatet blev, at den socialdemokratiske regering gik af.

Udover Jens Rohde har også folketingskandidaterne Kåre Traberg Smidt og Michael Jellesmark meldt sig ud af Venstre i den seneste uge. Begge er de skiftet til Alternativet.