Professor i forvaltningsret, Claus Haagen Jensen er enig med økonomiprofessor Finn Østrup i, at Lene Espersen kan tænkes at stå overfor en ny rigsretssag

- Ja, det kan det meget vel ende med. At sagen samtidig er så underbelyst, som den er, kan i sig selv tale for en undersøgelse, siger Claus Haagen Jensen.

I tv-dokumentaren 'Sikke en fest' på DR mandag aften blev forløbet omkring indgåelse af bankpakke II i 2009 endnu engang rullet ud.

På et aftenmøde torsdag d. 15. januar 2009 holdt Lene Espersen møde med blandt andet Danske Banks daværende direktør Peter Straarup og Nordeas direktør Peter Schütze, hvor hun præsenterede dem for det forlig, politikerne var blevet enige om: Bankerne fik mulighed for at låne 75 mia kr af staten mod at betale renter og at staten fik del i en eventuel kursgevinst.

Næste morgen præsenterede hun en model for forligskredsen i Folketinget med den ændring, at staten frasagde sig muligheden for at få del i kursgevinsten. Det kan have kostet den danske stat 24 mia. kr.

Det var den oplysning, der som den første fik økonomiprofessor, Finn Østrup til overfor BT at lufte muligheden for, at det kan ende med en rigsretssag.

- Hvis rapporten, som må have ligget til grund for den politiske beslutning, har konkluderet og argumenteret for en 'upside-model', hvor staten får del af en kursgevinst. Og man så ændrer mening og ikke følger konklusionen. Så er det ikke bare amatøragtigt, så er det direkte dårlig forvaltning af borgernes penge, uddyber Finn Østrup og fortsætter:

- I dette tilfælde er den gevinstmulighed, man har frasagt sig, så stor, at man bevæger sig på grænsen til en rigsretssag. Hvorfor er den rapport overhovedet hemmelig? Hvorfor siger Lene Espersen, at hun ikke kan sige noget? Det hele er meget mærkeligt, siger Finn Østrup.





Og professor i forvaltningsret, Claus Haagen Jensen er altså enig.

- Nu var det ikke meget, Lene Espersen selv bidrog med i tv-udsendelsen. Det var tankevækkende i sig selv. Jeg vil kalde det åndelig striptease af værste slags, hun kunne jo ikke sige hverken det ene eller det andet, siger Claus Haagen Jensen og fortsætter:

- Rigsretten er en instans, som man kan og skal bruge, hvis man vil gøre et retligt ansvar gældende overfor en siddende eller tidligere minister pga en embedsfejl. Hvis der skal gøres et ansvar gældende, kan det kun gøres over for ministeren, siger Haagen Jensen.

Han forklarer, at en rigsretssag kan rejses af regeringen eller af Folketinget.

Henrik Sass-Larsen (S) og Ole Sohn (SF) har fortalt, at de som en del af forligskredsen havde indgået forlig om 'upside-modellen' med Lene Espersen 15. januar 2009. Men morgenen efter havde regeringen sikret sig et flertal for rentemodellen sammen med Dansk Folkeparti.