At Grækenland ikke lever op til de samme krav som andre EU-lande kan føre til samarbejdsproblemer i fremtiden, vurderer EU-forsker Marlene Wind.

Det bliver sandsynligvis ikke nemt for EU-landene at forklare deres borgere, hvorfor grækerne ikke skal følge de samme regler som os andre. Og det kan gøre det generelle samarbejde mellem landene vanskeligt.

For selv om der fra EUs side ikke i øjeblikket findes en løsning på Grækenlands gældsproblemer, sender det stadig et dårligt signal, at grækerne via en folkeafstemning kan slippe for at leve op til EUs sparekrav. Det vurderer forsker i europæisk politik ved Københavns Universitet Marlene Wind.

»De andre EU-lande skal kunne se deres borgere i øjnene. Der er andre lande, der har været igennem meget hårde hestekure, og det kan blive meget svært at forklare, hvor grækerne pludselig skal have lempeligere vilkår. For hvorfor skal et land med en lille befolkning, som opfører sig problematisk, og ikke lever op til de gældende krav, have det,« spørger Marlene Wind retorisk.

Hun forklarer, at situationen med Grækenland er en totalt uprøvet situation, og at ingen rigtig ved, hvad der kommer til at ske fremover. Tirsdag er der indkaldt til møde i eurolandene, men hvad der kommer ud af det, og hvilken position de forskellige lande vil tage, er stadig meget usikkert.

En ting er dog sikkert - EU får det svært.

»Hvis man pludselig går ud og erkender, at der findes forskellige spilleregler for forskellige lande, så tror jeg, at EU kan få skrammer for altid. Og det er ikke noget kønt syn, hverken for Grækenland eller for Europa,« siger Marlene Wind.

Hun slår fast, at det nu er op til grækerne at komme med et udspil, hvis de vil forhandle igen, men at situationen overhovedet ikke burde være kommet så vidt.

»Man må bare sige, at hvis alle andre europæiske lande lavede en folkeafstemning, hver gang de var utilfredse med en eller anden EU-beslutning, svarer det jo lidt til at man bruger folkeafstemninger som en form for afpresning. Og det kommer der i hvert fald ikke noget fælles europæisk samarbejde ud af,« siger EU-forskeren.