I Folketinget er der bred opbakning til at diskutere Danmarks fremtidige rolle i EU. Professor Marlene Wind vurderer, at et nyt EU-kompromis bliver en ukonkret omgang.

Utrolig overfladisk, fluffy og meget lidt konkret. Sådan kommer et nyt dansk EU-kompromis til at tage sig ud, vurderer Marlene Wind, EU-ekspert og professor ved Københavns Universitet.

- Vi kommer ikke til at se datoer for afholdelse af folkeafstemninger. Man kan ikke i sådan et dokument sige, at Danmark skal gå med i det og det samt stå udenfor det og det. Det giver ikke mening, når vi ikke ved, hvad udspillet er fra eurogruppen, siger hun til Berlingske Nyhedsbureau.

Venstre og Socialdemokraterne lægger op til at udarbejde et nyt EU-kompromis, hvor der skal tages stilling til Danmarks rolle og placering i det europæiske samarbejde. Efter onsdagens møde i Folketingets Europaudvalg gav statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) sin støtte til tankerne. Hun håber at kunne samle opbakning til en ny bred europapolitisk aftale i begyndelsen af det nye år.

Marlene Wind mener, der er flere gode grunde til, at politikerne formulerer et EU-kompromis.

- Der er behov for en afklaring af, hvilken retning Danmark arbejder hen imod. Hvor skal vi lægge os i hele den her slipstrøm af nye bud på fremtidens Europa, siger hun og uddyber:

- Problemet er, at så længe vi ikke ved, hvad næste skridt bliver, er det meget svært at sige noget håndfast i sådan et dokument. Og derfor kommer det til at bestå af utrolig mange floskler og mange positive tilkendegivelser uden ret meget konkret indhold, siger hun.

Marlene Wind mener desuden, at et kompromis kan være med til at tilkendegive overfor de øvrige EU-lande, hvor Danmark står europapolitisk.

Hun vurderer, at der kan være flere grunde til, at forslaget kommer netop nu.

- Det kan være et seriøst forsøg på at få et kompromis, som kan tvinge Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, Konservative og SF til at melde mere klart ud, hvor langt de kan gå. Et nationalt kompromis kan tvinge partier, som vi i dag ikke ved hvor står, ud af busken, siger Marlene Wind og tilføjer:

- Jeg tror også, at der kan være en lille smule politisk drilleri i forslaget. Jeg tror, at oppositionen gerne vil have regeringen til at binde sig til noget, som så viser sig ikke at kunne holde. Så har man endnu et løftebrud, man kan pege fingre af. Skal jeg være kynisk, så håber oppositionen måske, at regeringen vil gå i fælden ved at gå med til et alt for detaljeret kompromis, men jeg tror ikke, regeringen er så dum, siger Marlene Wind.