Det kan være konventionsbrud, hvis flygtninge ikke får samme muligheder som danske kontanthjælpsmodtagere.

København: Når udlændinge-, integration- og boligminister Inger Støjberg (V) siger, at asylansøgere på nogle punkter vil være bedre stillede end danske kontanthjælpsmodtagere, så passer det ikke.

Det mener Jytte Lindgård, formand for Foreningen af Udlændingeretsadvokater.

- Man kan ikke sidestille flygtninge og kontanthjælpsmodtagere. Diskriminationen ligger i, at det ikke er en reel sidestilling. Kontanthjælpsmodtagere og asylansøgere kan ikke gøre de samme ting for de samme penge, siger Jytte Lindgård

Ifølge Jytte Lindgård giver det derfor ikke mening, når regeringen siger, at flygtninge på nogle punkter er bedre stillede end kontanthjælpsmodtagere.

- Man må ikke stille flygtninge dårligere end andre. Det vil for eksempel sige kontanthjælpsmodtagere.

- Gør et land det, er det et brud på internationale konventioner. Det er nærmest umuligt at gøre total sammenligning af kontanthjælpsmodtagere og flygtninge, siger Jytte Lindgård til Ritzau.

En familie, der søger asyl i Danmark kan få lov til at beholde 10.000 kroner per familiemedlem. Det vil sige, at hvis familien består af to voksne og to børn, kan de have en formue på 40.000 kroner i alt.

Derimod må en dansk familie på kontanthjælp kun have op til 20.000 kroner i formue, da børnene ikke tæller med i det regnskab.

Til gengæld mener Jytte Lindgård, at det er afgørende, at danske kontanthjælpsmodtagere som udgangspunkt har flere muligheder end flygtninge.

Blandt andet fordi de oftest har en bolig i forvejen, de har venner eller familie der kan støtte og de taler det danske sprog.

- Det er evident for mig, at en kontanthjælpsmodtager er bedre stillet, Jytte Lindgård.

- Kontanthjælpsmodtagere har en helt anden base at gå ud fra. Flygtningen, der kommer hertil, skal bygge det hele op fra bunden. Selv hvis man sætter økonomien op for flygtninge, så er der en kæmpestor forskel, siger Jytte Lindgård.

I sidste ende frygter Jytte Lindgård, at den økonomiske skævhed mellem de forskellige grupper af samfundets svageste kan få konsekvenser for integrationen.

- For eksempel har asylansøgere ikke ret til at deltage i et AOF eller FOF-kursus, hvor kontanthjælpsmodtagere kan gå til dem til et mindre gebyr end dem, der er i arbejde, siger hun.

/ritzau/