Ekspert: Flere ting i Finansministeriet »tåler ikke dagens lys«

Det er problematisk, hvis embedsmænd i Finansministeriet bevidst har bremset forslag om et nyt vurderingssystem for ejendomsskatter, vurderer ekspert. Ministeren må have været orienteret, lyder det fra Socialdemokraterne og Enhedslisten.

Det er endnu et eksempel på, at embedsmændene er begyndt at blande sig i det politiske spil, når Finansministeriet har bremset flere forslag fra Skatteministeriet om et nyt og mere sikkert vurderingssystem for ejendomsskatter.

Det vurderer forskningschef ved Danmarks- Medie og Journalisthøjskole Roger Buch på baggrund af en korrespondance mellem de to ministerier, som Politiken har fået indsigt i, der viser, at embedsmænd fra Finansministeriet fem gange siden 2008 har sat en stopper for Skatteministeriets ønsker om et nyt grundlag for opkrævningen af ejendomsskatter.

»Det her er endnu et eksempel på, at der foregår ting i de øvre lag i ministerierne, som ikke tåler dagens lys. Det er meget problematisk, hvis Finansministeriet af provenumæssige årsager har blokeret for at få revideret et system, der ikke fungerer ordentligt,« siger Roger Buch med henvisning til Politikens oplysninger om, at Finansministeriet bremsede forsøgene, fordi embedsmændene frygtede, at det ville føre til et fald i de indtægter, staten får fra danskernes ejendomsskatter.

Ministeriets modstand betød, at Skat måtte fortsætte ejendomsvurderingerne med et nedslidt IT-system, som i 2011 førte til så fejlbehæftede vurderinger, at Rigsrevisionen i august rettede en skarp kritik mod Skatteministeriet, og borgere kom til at betale tusindvis af kroner for meget i ejendomsskat.

»Selvfølgelig er det helt fair at overveje, hvad det kommer til at koste, men det skal ikke virke blokerende i forhold til, at man har et system, som sikrer borgernes retssikkerhed. Der er ingen tvivl om, at de centrale lag i ministerierne inden for de seneste år er begyndt at blande sig i politik, og det er også det, der er sket her, i stedet for at man som embedsmand gør det, man skal – nemlig kigger på, om lovgivningen bliver overholdt,« vurderer Roger Buch.

Enhedslistens skatteordfører, Frank Aaen (Ø), vil have Rigsrevisionen til at undersøge sagen, og han er overbevist om, at daværende finansminister, Claus Hjort Frederiksen (V), må have været vidende om de fejlagtige ejendomsvurderinger.

»Vi ved, at de daværende skatteministre var orienteret om fejlen, men nu er det nye, at Finansministeriet har stoppet forsøg på at rette op på den fejl, og det er i mine øjne et udtryk for, at problemet rækker endnu længere op i Venstres top,« siger han.

Socialdemokraternes skatteordfører, Thomas Jensen (S), ønsker også at komme til bunds i, hvad ministrene har været orienteret om eller ej, men bakker ikke op om en rigsrevisionsundersøgelse.

»Jeg tror ikke, det her blot er et problem med nogle embedsmænd, der har jokket i spinaten. Der har været nogle embedsmænd, der selvfølgelig har arbejdet på bestilling fra deres ministre, som har været fuldt ud vidende om, hvad der er op og ned i det her. Derfor er det store spørgsmål så, hvorfor søren de lod boligejerne blive ved med at betale for meget i skat,« siger han og understreger, at han vil afvente, at Skatteministeriet svarer tilbage på Rigsrevisionens kritik.

Berlingske Nyhedsbureau har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Claus Hjort Frederiksen og fra Venstres skatteordfører, Torsten Schack Pedersen (V). Tidligere skatteminister Kristian Jensen (V) siger til Politiken, at politikerne aldrig kom til at tage stilling til, om de ønskede en ny model for ejendomsskatterne.