Opråbet fra to forhenværende amerikanske toprådgivere om, at Danmark bør genåbne Irak- og Afghanistankommissionen, bør ændre den danske diskussion af krigsdeltagelsen, mener ekspert.

I USA og Storbritannien diskuterer man ligesom i Danmark, hvad der gik galt omkring invasionen af Irak i 00erne.

Men amerikanerne og briternes diskussion er mere seriøs end vores, mener Ole Wæver, der er professor i international politik på Københavns Universitet.

Derfor har vi god grund til at lytte til det opråb, to amerikanske topembedsmænd kommer med i fredagens Information. De var begge rådgivere for daværende præsident George W. Bushs regering, da USA tog beslutningen om at invadere Irak, og opfordrer i skarpe vendinger den danske regering til at genåbne Irak- og Afghanistankommissionen.

»Det kan minde os om, at debatten ikke behøver at være så blokpolitisk, som den er i Danmark. Vi har diskuteret det meget efter blokpolitiske linjer, men i USA og England har debatten langt mere karakter af selvkritik,« siger Ole Wæver.

Professoren mener, at debatten herhjemme mest af alt har båret karakter af politiske drillerier.

»Men nu bliver vi da mindet om, at de store lande, som vi gik i krig sammen med, har den præcis samme debat, men på en lidt mere seriøs måde. Jeg tror ikke, at man har haft store udredninger i USA og England for at drille Anders Fogh Rasmussen (statsminister, da Danmark gik ind i Irak-krigen, red.), men fordi man faktisk er bekymret over hele forløbet omkring krigen,« siger Ole Wæver og fortsætter:

»På den måde er det en vigtig reminder om, at vi måske bør diskutere krigsdeltagelsen lidt anderledes.«

De to forhenværende amerikanske toprådgivere, der var blandt arkitekterne bag USAs beslutning om at gå i krig i Irak, er forhenværende CIA-chef Paul Pillar og Lawrence Wilkerson, der var stabschef for den tidligere udenrigsminister Colin Powell. Begge opfordrer Venstre-regeringen til at omstøde sin beslutning om at lukke Irak-kommissionen.

»Et demokrati bør ikke handle på den måde. Det er usundt, at politikerne ikke er villige til at få deres beskidte vasketøj undersøgt offentligt,« siger Lawrence Wilkerson til Information.

Kritikken er også blevet bemærket på Christiansborg. Den giver udenrigsordfører for de Radikale Martin Lidegaard (R) anledning til at gentage sin kritik af regeringens beslutning om at lukke kommissionen.

»Når der er et flertal i Folketinget, der ikke vil genåbne kommissionen, er det svært at gøre noget ved det. Men jeg vil fortsætte med at argumentere for, at det er den forkerte beslutning, der er truffet. Der er ikke én eneste god grund til, at man har lukket Irak-kommissionen,« siger den tidligere udenrigsminister.

Liberal Alliance er med til at fastholde det flertal i Folketinget, der støtter lukningen af kommissionen. Udenrigsordfører Mette Bock (LA) kalder kritikken fra de to tidligere rådgivere for Bush-administrationen for interessant.

»Vi skal til stadighed diskutere vores krigsdeltagelse, og hvorvidt der er begået fejl. Men jeg støtter fortsat, at vi lukker kommissionen, da den ikke kan komme frem til opdagelser, som kan få betydning for fremtidige politiske beslutninger,« siger hun.

Kommissionen hører under justitsminister Søren Pinds (V) ressortområde, men han har ikke ønsket at udtale sig om sagen.

Imens har Socialdemokraterne kaldt forsvarsminister Carl Holst (V) i samråd, fordi han har givet en række svar på, hvorfor Danmark gik ind i Irak-krigen, som strider mod tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussens forklaringer.