Beskæftigelsesborgmester i Københavns Kommune Anna Mee Allerslev skal betale skat af den værdi, som det har, at hun kvit og frit kunne låne Rådhushallen i forbindelse med sit bryllup i august måned.

Det slår Michael Egholm, der er skatteekspert og direktør i Adwizer Law, fast over for BT.

»Hun skal betale skat af værdien af det, som hun har modtaget. Det er fundamentalt i den danske skattemodel, at man skal beskattes af al form for indkomst både kontanter og naturalier. Og får man stillet et lokale til rådighed, så skal man beskattes af brugsværdien af det. I det her tilfælde er det så de 65.000 kroner, som det koster for andre at leje lokalerne,« siger Michael Egholm.

Han tilføjer, at det er op til Anna Mee Allerslev at indberette det til Skat, eftersom hun ikke er i et ansættelsesforhold, men er politisk valgt.

»Som udgangspunkt vil hun skulle betale det, som svarer til halvdelen af beløbet på 65.000 kroner,« siger han.

Som BT har afsløret tidligere i dag, så er det ifølge eksperter klart i strid med reglerne, at den radikale borgmester Anna Mee Allerslevs kvit og frit fik lov at låne Rådhushallens til sin bryllups-reception.

Der var tale om en privat bryllupsreception, hvor op mod 300 af borgmesterens venner var inviteret inviterede til champagne, underholdning og lanciers i den gamle rådhushal.

Ifølge en aktindsigt fandt festlighederne fandt sted lørdag 26. august. Bordopdækningen startede fredag, mens den sidste oprydning fandt sted mandag.

Dagstaksten for at leje Rådhushallen er 65.000 kr.

Ifølge kommunens regler må politikerne fra Borgerrepræsentationen ikke låne Rådhusets lokaler til private arrangementer.

»Det er i strid med reglerne og i høj grad også et retssikkerhedsmæssigt problem, at politikerne på den led giver sig selv en fordel, som almindelige mennesker ikke har,« siger Sten Bønsing, lektor ved Juridisk Institut på Aalborg Universitet.

Både Anna Mee Allerslev og Københavns Kommune, herunder sekretariatschef Flemming Dubgaard, der administrerer udleje af Københavns Kommunes lokaler, afviser, at det gratis lokaleudlån er i strid med reglerne.

På sin Facebook-profil kalder borgmesteren BT’s artikel for useriøs, mens Flemming Dubgaard understreger, at der er tale om administrativ praksis på baggrund af en drøftelse blandt politikerne på rådhuset.

Se opdateringen her:

Reglerne for den administrative praksis er dog hverken skrevet ned, ligesom der heller ikke er noget referat fra drøftelserne. Han henviser til reglerne fra 2011, der er godkendt af Borgerrepræsentationen, og hvor der står, at lokalerne ‘ikke må bruges til private arrangementer’ og at ‘private fester ikke er omfattet er lokale-udlån’.

I Københavns Kommunes regler for lokaleudlån til politikerne står der, at lokalerne ikke må lånes ud til private arrangementer.
I Københavns Kommunes regler for lokaleudlån til politikerne står der, at lokalerne ikke må lånes ud til private arrangementer.
Vis mere

Eksperterne har gennemgået de pågældende regler fra 2011, som kommunen henviser til, der består af to indstillinger Borgerrepræsentationen har godkendt.

“Når man har et reglement for de folkevalgte, så skal det også overholdes. Ellers opstår der tvivl om, hvorvidt der er nogle der bliver begunstiget, fordi de sidder på magten,” siger professor ved Roskilde Universitet, Bent Greve.

BT har over to omgange forsøgt at få Flemming Dubgaard til at forklare, hvordan kommunen kan føre en administrativ praksis om gratis lokaleudlån til politikernes bryllupsreceptioner, der beror på regler, hvor det modsat fremgår, at lokalerne ikke må udlånes til private fester.

Det har ikke været muligt at få ham til at besvare det konkrete spørgsmål.