Det er ikke overraskende, at Helle Thorning-Schmidt har undladt at underskrive den nordiske fælleserklæring, der fordømmer Israels kamphandlinger, mener en EU-ekspert.

I en kort erklæring har fire socialdemokratiske partiledere fra de nordiske lande valgt at fordømme Israels krigshandlinger i Gaza-området.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) glimrer ved sit fravær i erklæringen, og det har medført hård kritik fra hendes egne rækker. Men der er en god grund til statsministerens tilbageholdenhed, mener Peter Nedergaard, EU-ekspert og professor ved Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet.

»Hun er den eneste socialdemokratiske regeringsleder i Norden, og det betyder, at hun har et bredere hensyn. De andre ledere kan nøjes med at kigge på, hvad der er partiets politik, mens Helle Thorning-Schmidt skal repræsentere hele Danmark og et flertal i Folketinget. Det giver et lidt mindre handlerum,« siger Peter Nedergaard.

Helle Thorning-Schmidt er på ferie og har ikke selv givet en forklaring på, hvorfor hun undlod at underskrive erklæringen. I hendes fravær har Ane Halsboe-Jørgensen (S), fungerende politisk ordfører, forsvaret beslutningen med, at regeringen allerede har givet sit syn på konflikten i de fællesudtalelser, EU er kommet med.

Her var udtalelserne mere moderate, og derfor vil det en åbne en dør på klem for oppositionen, hvis Helle Thorning var gået med i en skarpere erklæring, vurderer Peter Nedergaard.

»Hvis der var en inkonsistens mellem de to, ville hun åbne for kritik for oppositionen, der med rette kunne spørge, hvad hun egentlig mener. På den måde ville hun blive sårbar. Som regeringsleder må hun tage et bredere hensyn, og det her ville det åbne en flanke for hendes kritikere,« siger han.

Det er ingen hemmelighed, at den danske statsminister fortsat synes at være i spil til en toppost i EU, når den endelige kabale skal lægges til august. Peter Nedergaard vil ikke afvise, at det har spillet ind på hendes beslutning om at undlade at underskrive erklæringen.

»Det kan godt have spillet ind, men jeg tror nu nok på, at hendes beslutning hænger sammen med hendes rolle som regeringsleder,« siger han.

Det er de socialdemokratiske ledere fra Sverige, Norge, Island og Finland, der har underskrevet den fælles erklæring.