Radikale kommunalpolitikere har fat i den lange ende, når de opfordrer til boykot af Israel. Men det er en lille dråbe i havet, hvis det ikke følges op internationalt, lyder det fra Israel-ekspert.

Slut med Sodastream og sharonfrugter.

Hvis israelerne virkelig skal mærke, at militærets bombninger af skoler og private hjem bliver fordømt, er det bedste skridt at boykotte landet, sådan som en række lokalpolitikere fra Det Radikale Venstre har foreslået.

Det fastslår Israel-ekspert David Jano, der er cand.mag. i mellemøststudier.

»Israel er et industriland på niveau med mange af de sydeuropæiske EU-lande. Det er et vestligt land og en af verdens største militærmagter. Så hvis man skal ramme Israel, så skal man ramme dem på samhandlen med andre lande,« siger han.

Men så længe det kun er radikale lokalpolitikere i Danmark, der står bag boykotten, kommer det ikke til at gøre den store forskel.

»Det er klart, at det vil ikke have den store effekt, hvis det kun er kommunerne, der gør noget. Man skal ud på et mere nationalt plan eller højere endnu, et EU-tiltag. Israel har et tæt samarbejde med EU, og EU er den største aftager af varer fra Israel. Så det vil have stor betydning, hvis EU rykkede på den her aftale og lavede sanktioner på israelske varer. Men på dansk kommunalplan har jeg svært ved at se, hvordan det kan have en effekt,« siger David Jano, der tvivler på, at EU vil boykotte Israel.

»Umiddelbart tror jeg det ikke, for det har man snakket om i mange år. Flere EU-parlamentarikere - mest til venstre for midten - har også sagt, at de gerne vil have embargo mod Israel. Det kunne være en måde at påvirke status quo i de strandede fredsforhandlinger, men det lader ikke til, at der er en samlet linje, og man kigger jo også mod USA, hvor der jo slet ikke er planer om handelssanktioner,« siger han.

Indtil videre har fire lokalpolitikere fra Det Radikale Venstre offentligt støttet en boykot. Allerede i midten af juli meldte den århusianske rådmand Rabih Azad-Ahmad (R), at han ønskede at boykotte Israel, og fredag lød samme melding fra rådmand Susanne Ursula Larsen (R) fra Odense.

Berlingske Nyhedsbureau har efterfølgende talt med flere radikale politikere, der går ind for boykot af Israel.

»En kommune er en stor indkøber. Det er selvfølgelig en lille dråbe i et stort hav, men det er også et klart politisk signal til Israel og til resten af omverdenen om, at den her konflikt skal løses på en anden måde end med massive bombardementer,« siger byrådsmedlem Torben Elsig-Pedersen (R) fra Vejle.

Meldingerne fra baglandet flugter imidlertid ikke med partilinjen eller regeringens holdning, og det kan på sigt udløse store interne spændinger, vurderer Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen. Men sådan opfatter de Radikales udenrigsordfører, Camilla Hersom (R), det ikke.

»Jeg ser det ikke som noget, der kan skabe gnidninger, for jeg ser det egentlig sådan, at alle radikale fordømmer de store civile tab, der er som følge af krigen i Gaza. Der er nogle af vores tillidsfolk, der kommunalt tager et initiativ til kommunale sanktioner, indkøbspolitikker og venskabspolitikker. Det kan man jo gøre, som man vil, men jeg har ikke hørt nogen af dem opfordre regeringen til andet end at gøre det, vi gør - nemlig at følge EU-sporet,« siger R-ordføreren.