Efterkommere af vietnamesiske flygtninge forhindres i statsborgerskab

Efterkommere af vietnamesiske bådflygtninge bliver mødt af nærmest umulige krav, når de forsøger at få dansk statsborgerskab. Situationen er uholdbar, vurderer eksperter.

En række unge med vietnamesiske rødder, som er født og opvokset i Danmark og har bestået alle de nødvendige prøver, bliver mødt med nærmest uopfyldelige krav, når de vil have statsborgerskab i Danmark. Det skriver Information.

Ifølge de danske myndigheder skal de unge først løsnes fra det vietnamesiske statsborgerskab, som de ifølge myndighederne har arvet efter deres forældre. En række unge fortæller imidlertid til avisen, at de ikke kan skaffe den den dokumentation, den vietnamesiske ambassade kræver.

Den 22-årige arkitektstuderende Cuong Van Tran fortæller til Information, at ambassaden vil have dokumentation for, at hans forældre er vietnamesiske statsborgere. Det kan han ikke skaffe, da hans forældre, der er kommet til Danmark som bådflygtninge, ikke har de papirer, ambassaden vil se.

En anden efterkommer af vietnamesiske bådflygtninge, den 21-årige Lone Tran, kalder det »en mærkelig omvej at gå«, at hun først skal overtale Vietnam til at gøre hende til vietnamesisk statsborger, før hun kan blive dansk statsborger.

Justitsministeriet fastholder, at de unge skal igennem ambassaden, da det ifølge ministeriet »principielt« er muligt for flygtninge og efterkommere af flygtninge at opnå vietnamesisk pas.

Indfødsretsekspert Eva Ersbøll fra Institut for Menneskerettigheder finder det »uholdbart«, at de unge skal igennem en urimeligt lang ventetid og et stort besvær.

»Det bør man finde en løsning på, og det bør man gøre nu,« siger hun til Information.

Ifølge adjunkt i menneskerettigheder på Aalborg Universitet Jesper Lindholm er de unge danske med vietnamesiske rødder de facto statsløse, »når de har ufatteligt svært ved at godtgøre deres vietnamesiske statsborgerskab«.

De Radikales indfødsretsordfører, Marlene Borst Hansen (R), siger til Information:

»Vi er nødt til at finde en løsning. Min holdning er, at de unge lever i en form for statsløshed, og dem skal vi tage os af. De er havnet i et hul i loven, selv om de er velintegrerede, og det vil være nærliggende, at Indfødsretsudvalget ser på sagerne, hvis ikke Justitsministeriet snart kommer med en løsning«.

Socialdemokraternes indfødsretsordfører, Lennart Damsbo-Andersen (S), siger, at Justitsministeriet efter hans opfattelse er klar over, at der er en problemstilling omkring Vietnam.

»I de sager, hvor personer beviseligt, men forgæves, har løbet ambassaden på dørene, forventer jeg, at vi ser på sagerne i Indfødsretsudvalget,« siger han til Information.

Justitsministeriet ønsker ifølge Information ikke at udtale sig om sagen.