Helt naturligt var det forfremmelsen af Holger K. Nielsen og Karen Hækkerup der var i fokus, og udnævnelsen af Jonas Dahl og Dan Jørgensen tiltrak sig også en hel del opmærksomhed, da Helle Thorning-Schmidt torsdag præsenterede sit nye ministerhold. Derimod var der ikke mange, der bemærkede, at der er sket nogle vigtige udskiftninger i regeringens indre kabinet, der udgøres af Økonomiudvalget og Koordinationsudvalget.

Vækst- og erhvervsminister Henrik Sass Larsen (S) får plads i Økonomiudvalget og rykker således sammen med transportminister Pia Olsen Dyhr (SF) helt ind i magtens inderste hule, hvor alle vigtige beslutninger om kroner og ører tages.

Økonomiudvalget består af seks ministre og ledes af finansminister Bjarne Corydon.

Normalt står dette udvalg lidt i skyggen af det større og prestigefyldte Koordinationsudvalg. Men i denne valgperiode har Økonomiudvalget reelt fungeret som en slags forretningsudvalg for regeringen. Det er her, man som minister skal sikre sig en plads, hvis man vil være noget ved musikken.

Henrik Sass Larsen rykker med andre ord helt tæt på Helle Thorning-Schmidt og Bjarne Corydon, og det sker på bekostning af beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S). Hun får til gengæld sæde i Koordinationsudvalget. Her behandles alle bredere politiske spørgsmål og tvister mellem de tre regeringspartier og mellem ministerierne.

Mette Frederiksen er ganske godt tilfreds med en plads i K-udvalget.

- Jeg har i dag ansvaret for et økonomisk ministerium og er lige nu ved at forberede en reform af beskæftigelsesområdet. Der vil derfor også fremover være masser af økonomi i jobbet som beskæftigelsesminister, og jeg vil selvsagt ofte deltage i Økonomiudvalgets møder. Derudover er jeg naturligvis glad for at blive en del af Koordinationsudvalget, hvor jeg får mulighed for at tage medansvar for regeringens udenrigspolitik og generelle regeringsførelse, siger hun.

Forfremmelsen af Henrik Sass Larsen er et naturligt skridt for ham, siger kilder i regeringen.

Ikke alene fordi han står i spidsen for et tungt økonomisk ministerium, men også af politisk-strategiske grunde, fordi Thorning har brug for hans skarpe analytiske sans ved tilrettelægningen af regeringens samlede økonomiske politik.

Da Henrik Sass Larsen blev udnævnt til erhvervs- og vækstminister var det et stærkt ønske hos ham at få sæde i ø-udvalget. Sidste gang var der ikke plads, men det er der nu.

Det er vigtigt for opbygningen af Henrik Sass Larsens magtbase. I sin tid som gruppeformand har han opbygget et stærkt netværk på tværs af alle tre kaffeklubber. Den kontakt har han mistet ved at blive minister, men nu kommer han helt tæt på Thorning og Corydon og den økonomiske politik. Og dermed vil Sass stå centralt i magtspillet i Socialdemokraterne, også når der en dag skal findes en ny formand.

Denne del af rokaden fik i går mange anerkendende ord med på vejen i de tre partier.

Derimod gik den socialdemokratiske gruppe nærmest i sort, da det blev kendt, at Thorning udpegede Dan Jørgensen fra Europa-Parlamentet i stedet for at tage et af de mange talenter i sin folketingsgruppe. Og chokket blev vendt til vrede og skuffelse, da hun på et kort pressemøde ved frokosttid hældte salt i såret med sin bemærkning om, at rokaden nok er den sidste i denne valgperiode.

Det betyder med andre ord, at de 30 medlemmer af S-gruppen har forpasset deres chance for nogensinde at avancere i politik, hvis regeringen taber næste valg. Så kan der gå ti år, før de kan blive ministre, og så er de måske for gamle.

På Christiansborg gik flere af dem rundt og skumlede om at tilhøre den fortabte generation. Mange i S-gruppen er også skuffede over, at den politiske ordfører Magnus Heunicke igen bliver forbigået.

Ifølge BTs kilder har Helle Thorning-Schmidt rost ham for hans gode arbejde det seneste års tid, og sagt til ham at hun ikke kan finde en anden politisk ordfører, så han er nødt til at fortsætte.

Selv siger Magnus Heunicke:

- Jeg vil ikke sige, jeg er skuffet. Det kan jeg ikke bruge til så meget. Jeg befinder mig godt som politisk ordfører, og vi står foran en kæmpe opgave frem til valget.

Mange i gruppen frygter at blive en tabt generation, der aldrig kommer til fadet, hvis I taber næste valg?

- Ja, men alt i politik handler jo ikke om at være minister. Og man kan også sagtens få en platform for sit politiske arbejde uden at være minister, siger Magnus Heunicke.

I alt otte ministre har forladt regeringen, siden Thorning vandt valget i 2011. Foruden Bødskov og Søvndal handler det om erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF), skatteminister Thor Möger Pedersen (SF), kulturminister Uffe Elbæk (R), transportminister Henrik Dam Kristensen (S), fødevareminister Mette Gjerskov (S) og udviklingsminister Christian Friis Bach (R).