Effektivisering giver færre skoler og børnehaver i 2014

Når kommunerne i 2014 skal effektivisere for over tre milliarder kroner er skolelukninger og sammenlægninger af dagtilbud nogle af konsekvenserne.

Fire ud af ti kommuner har planer om at sammenlægge daginstitutioner som led i en rekordstor effektivisering i 2014, skriver Jyllands-Posten.

På skoleområdet er mere end hver tredje kommune også klar til at indføre færre og større enheder, viser en gennemgang af 2014-budgetterne, som kommunernes forening, KL, har foretaget.

»Det er kommet som noget af en overraskelse, at effektiviseringen har et omfang på over 3 milliarder kroner i år, for vi troede egentlig, at de lavthængende frugter var taget. Men med fortsat effektivisering ruster kommunerne sig til at kunne løse fremtidens velfærdsopgaver, som jo blandt andet på ældreområdet bliver større, for de samme penge,« siger borgmester Erik Nielsen (S), formand for KL.

Mens omlægningerne i de foregående år har kostet op mod 30.000 kommunalt ansatte jobbet, forventer KL ikke store reduktioner i år, men derimod måske ligefrem en lille stigning i personalet. Dog ikke i Syddjurs Kommune, hvor effektiviseringen ikke bare er en omlægning af arbejdet, men en decideret spareøvelse.

»Vi mangler skatteindtægter, så vi må efter alt at dømme sige farvel til 50 medarbejdere igen i år,« siger borgmester Claus Wistoft (V).

Effektiviseringerne, der for ældre ofte består af hjælp til selvhjælp, bekymrer FOA-formand Dennis Kristensen.

»Længst muligt i eget liv er et godt slogan, men i øjeblikket tvinger man ældre til at lære at klare sig selv i stedet for at gøre det til et tilbud,« siger han til Jyllands-Posten.

Lige nu på BT PLUS

Mode og skønhed
Effektivt 14 dages video trænings- program

Effektivt 14 dages video trænings- program

07/08
Mode og skønhed
Kom i form på hjul - på 8 uger

Kom i form på hjul - på 8 uger

29/04
Mode og skønhed
2,5 pct: Historisk lån på gaden

2,5 pct: Historisk lån på gaden

26/08
Mode og skønhed
Slankehit: Få hurtige resultater med simple fastekure

Slankehit: Få hurtige resultater med simple fastekure

15/08