Danskerne dumper katte i naturen som aldrig før.

Så snart dyrlægeregningerne hober sig op, eller katten kommer gravid hjem, gider vi dem ikke. Over hele landet melder internaterne, at de får op til 30 procent så mange katte ind som sidste år. Og uden mærkning og registrering af kattene er det umuligt at finde tilbage til ejerne.

Det er et kæmpe problem, mener man hos Dyrenes Beskyttelse, som årligt bruger mere end 26 millioner på katte.

»Hvis danskerne mærkede og registrerede deres katte, og ikke dumpede dem til en uvis skæbne, ville problemet være løst et langt stykke hen ad vejen,« siger Jens Jokumsen, som er projektleder hos Dyrenes Beskyttelse:

Men for at få det til at ske, må vi nok erkende, at et politisk indgreb er nødvendigt.

Fødevareministeren afviser

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) afviser dog at indføre en kattelov. I et svar til Folketinget siger han, at de frivillige organisationer selv er i stand til at løfte opgaven.

»Koldhjertede mennesker, der for eksempel efterlader deres kattekillinger i papkasser i en vejgrøft, vil nok ikke stå i kø hos dyrlægen for at få deres katte registreret – offentligt register eller ej. Så vi ender med et register over katte med omsorgsfulde katteejere, der som udgangspunkt har det godt. Og det hjælper jo ikke kattene,« siger han i en kommentar til BT.

Han understreger dog, at afvisningen ikke er økonomisk betinget, og at han har bedt Fødevarestyrelsen undersøge, hvordan ministeriet kan supplere organisationernes registrering af katte på anden vis.

Uforstående

Hos Kattens Værn i Brøndby er man uforstående over for fødevareministerens udtalelse.

»Selvfølgelig forestiller vi os ikke, at alle problemer vil forsvinde med en lovgivning. Der vil stadig være mennesker, der anskaffer sig katte uden mærkning og registrering. Det er jo også forbudt at køre for hurtigt, men det sker alligevel. Katteloven har en vigtig symbolværdi. Det vil kunne holdningspåvirke danskerne og skabe en forståelse for, at vi som katteejere har et ansvar,« siger Mogens Wilbert.