En næsten enigt Folketing er i fuld gang med at indføre et totalforbud mod dyresex. Tirsdag var fødevareminister Dan Jørgensen (S) i salen for at behandle regeringens lovforslag. Og kun Enhedslisten og LA var imod. Men hvorfor skal man forbyde noget, fordi nogen nyder det spørger formand for Dyreetisk Råd, Bengt Holst.

»Man støder igen på problemet med definitionen. Hvis en dreng leger med sin hund, og hunden begynder at masturbere op ad ham, så vil den nye lov betyde, at hvis drengen nyder det, så er det forbudt. Hvornår er vores lovgivning begyndt at bygge på, om man nyder noget? Det vil være en meget subjektiv vurdering, og hvorfor skal vi forbyde folk at nyde en ting, hvis ingen tager skade,« spørger Bengt Holst, der til dagligt er videnskabelig direktør i København Zoo.

Bengt Holsts anke forhindrer ikke fødevareminister Dan Jørgensen i at holde fast i, at der er brug for strammere regler.

»Vi vil gerne være et foregangsland for dyrevelfærd, og så er det jo ganske svært for mig at sidde i Bruxelles og argumentere for, at vi skal hæve det generelle niveau for dyrevelfærd i Europa, hvis alle de andre ministre, der sidder rundt om bordet, godt er klar over, at vi er et af de eneste lande i verden, som ikke forbyder dyresex,« siger Dan Jørgensen, der med lovforslaget vil forhindre, at Danmark bliver et dyresex mekka.

»Vi er ofte omtalt med hovedrysten i udenlandske medier som et land, hvor dyresex er tilladt. Hvis man har den slags tilbøjeligheder, så vil man vel kigge sig om efter et sted, hvor det ikke er ulovligt. Så vi risikerer at blive et mekka for folk, der godt vil den slags. Og det skal vi ikke,« forklarer fødevareministeren.

Som loven ser ud nu, er dyresex kun forbudt, hvis dyret tager skade af det. Men det er ikke nok, mener regeringen. Bengt Holst mener til gengæld slet ikke, at der er brug for en stramning. Han kalder det i stedet for signalpolitik.

»Jeg går overhovedet ikke ind for dyresex, men den eksisterende dyreværnslov er stærk nok. Den siger, at man ikke må påføre dyr ulempe. Dvs. at der er taget højde for alle situationer, hvor dyrene lider overlast. Så er der kun de situationer tilbage, hvor dyrene ikke lider overlast. Så kan man stille sig op som moralens vogter og lave signallovgivning, fordi man som politiker siger, at dyresex er moralsk forkert. Men man bør ikke gøre det i ly af dyreværnsloven,« siger Bengt Holst.

Den udlægning afviser Dan Jørgensen. Loven har simpelthen brug for en opdatering for at sikre dyrene, siger ministeren.

»Dyr kan sagtens tage skade af, at mennesker har sex med det, uden at man kan bevise det. Man kan jo ikke spørge dyret, og man kan ikke nødvendigvis se det, fordi der ikke altid vil være fysiske skader. Og der kan tilmed være psykiske skader,« forklarer Dan Jørgensen.

Loven skal efter planen træde i kraft d. 15. juli.