Søren Pind og Claus Hjort Frederiksen har skabt en kæmpe tabersag for Lars Løkke i polemikken om en ny politiskole

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er så træt af diskussionen, at han gemmer hovedet i hænderne. Pludselig siger han: »Jeg vil snakke politik. Få dem ud.«

Det er embedsmændene, bygningsstyrelsen og rigspolitichefen, han taler om. De ryger ud af lokalet i Justitsministeriet efter halvanden times ophidset diskussion med forligspartierne Venstre, Liberal Alliance, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti.

Det er få dage efter, at den nye VLAK-regering er tiltrådt i slutningen af november 2016. Regeringen har skrevet ind i regeringsgrundlaget, at der skal ligge en nybygget politiskole i Herning, og nu skal Søren Pape levere. Men DF og S vil slet ikke være med. De kræver eksisterende bygninger.

Den ny justitsminister har arvet et problem fra forgængeren Søren Pind (V).

Forløbet vedrørende placeringen af den ny politiskole i Jylland har været så kluntet udført, at det nærmest ligner en farce. Desuden har det forvandlet en vindersag til en kæmpe tabersag for Venstre og forværret det i forvejen dårlige forhold mellem Venstre og Dansk Folkeparti, siger kilder i både V og DF til BT.

Forkludret forløb

Kilderne peger også på to Venstre-ministre, der har ansvaret for, at det er gået så galt: Tidligere justitsminister Søren Pind og tidligere finansminister Claus Hjort Frederiksen.

»Venstre har optrådt meget arrogant, og Pind er kommet skævt ind på os på alle måder og har forkludret forløbet,« siger en kilde i DF.

Historien begynder helt tilbage før jul i 2014, hvor Hernings borgmester Lars Krarup (V), der var en solid støtte for Lars Løkke i formandsopgøret i Venstre i sommeren 2014, får idéen til en ny politiskole i Herning. Han snakker med Lars Løkke om det, som synes det er en god idé. Han får også opbakning fra DF. Alt ser lyst ud, og en politiskole i Herning vil være en kæmpe sejr for Lars Krarup – én af hans største sejre nogensinde. Men sådan skal det ikke gå.

Artiklen fortsætter under billedet

Den nye politiskole skal placeres her i den tidligere sygeplejeskole i Vejle. Foto: Henning Bagger
Den nye politiskole skal placeres her i den tidligere sygeplejeskole i Vejle. Foto: Henning Bagger
Vis mere

»I begyndelsen syntes vi jo bare, det var en god idé med en politiskole i Jylland, f.eks. I Herning. Senere finder vi ud af, at der er mange flere muligheder, og Søren Pind og regeringen trækker sagen i langdrag,« siger DFs gruppeformand Peter Skaarup.

Sognerådspolitik

BTs politiske kommentator Søs Marie Serup siger:

»Forløbet har været jammerligt. Der har været for mange mellemregninger. Hvis regeringen gerne vil have skolen til Herning, skal den sørge for at få diskussionen lukket ned, mens man har forhandlerne inde ved bordet. Hvis først folk får lov at gå hjem, opstår risikoen for sognerådspolitik. Både Søren Pind og Claus Hjort har fumlet i stedet for at få sagen lukket og er endt med et markant nederlag.

Nogle i regeringen mener nu, at DF har fået et offerlam, men det er slet ikke nok, men snarere begyndelsen på et meget slemt forår for regeringen. Og Lars Løkke har mistet endnu en god ven – borgmesteren i Herning.«

Søren Pind og politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen (V) har ikke ønsket at kommentere sagen.

BT har rekonstrueret forløbet gennem samtaler med flere kilder i Venstre og DF, som alle ønsker anonymitet.

Kilderne påpeger en række fejl, som ender med at lede frem til, at 31 kommuner står skuffede tilbage, og at politiskolen ikke kommer til at ligge i nye lokaler i Herning, men i eksisterende lokaler i Vejle. Og i øvrigt bliver næsten lige så dyr og vil tage lige så lang tid at etablere, som hvis man havde bygget nyt i Herning.

Farcen om den ny politiskole

DECEMBER 2014: Hernings borgmester Lars Krarup (V) begynder at tale med Professionshøjskolen VIA University College, som leverer undervisere til politiskolen i Brøndby, om at få Politiskolen til Herning.

Artiklen fortsætter under billedet

 Hernings borgmester Lars Krarup.
Hernings borgmester Lars Krarup. Foto: Henning Bagger / Scanpix 2017
Vis mere

FEBRUAR 2015: Lars Krarup snakker med Venstres formand Lars Løkke Rasmussen om sagen. Han synes, det er en god idé, at den nye politiskole skal ligge i Herning.

MAJ 2015: Idéen præsenteres i Jyllands-Posten, og bliver bakket op af Peter Skaarup, DF.

JUNI 2015: DFs stemmesluger i Midt- og Vestjylland Dennis Flydtkjær lover på forsiden af Herning Folkeblad at kæmpe for at få politiskolen til Herning.

Artiklen fortsætter under billedet

Dennis Flydtkjær
Dennis Flydtkjær Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2016
Vis mere

JUNI 2015: Folketingsvalg. Lars Løkke bliver statsminister. I regeringsgrundlaget står der at ’regeringen vil etablere en politiuddannelse i det vestlige Danmark’.

FEJL NR. 1:

OKTOBER 2015: Lars Løkke Rasmussen annoncerer, at ca. 3.900 statslige arbejdspladser flyttes ud af København, men politiskolen er ikke blandt dem. Angiveligt bliver den pillet ud af Claus Hjort Frederiksen, der måske vil gemme det som en luns til DF.

NOVEMBER 2015: Venstre holder landsmøde i Herning. Lars Løkke siger, at ’vi skal lave en ny politiskole her – (holder pause) – i Vestjylland’. Ved Herning-bordet er man ikke i tvivl om meningen.

FEJL NR. 2:

Det viser sig, at et nybyggeri vil koste ca. 500 mio., mens der foreløbig kun er afsat 100 mio., hvilket taler for at bruge eksisterende bygninger, som måske er billigere.

FEJL NR. 3:

Justitsminister Søren Pind (V) vil gerne have politiskolen placeret hurtigst muligt, men får ikke lov til det af regeringstoppen. I stedet opfordrer han kommunerne til at byde ind med byggegrunde. Det vælter ind med forslag fra 32 kommuner, som foreslår 45 ejendomme og 29 byggegrunde. Noget er fint, andet er noget bras.

FEJL NR. 4:

MAJ 2016: Rigspolitiet tager til Finland og opdager, at der er en meget flot nybygget politiskole, med realistiske by-lignende træningsarealer, hvor eleverne kan træne alt fra spritbilister til gadeoptøjer. Sådan én vil man også gerne have i Danmark.

Artiklen fortsætter under billedet

Foto: Iris
Vis mere

JULI 2016: Søren Pind skriver til en række af kommunerne, at deres bygninger ikke dur. Nu er der kun otte-ni tilbage.

Artiklen fortsætter under billedet

Justistminister, Søren Pape Poulsen har Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet inde til drøftelser omkring den nye Politiskole. Rikke Bramsen fra Socialdemokratiet og Peter Kofoed Poulsen fra Dansk Folkeparti.
Justistminister, Søren Pape Poulsen har Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet inde til drøftelser omkring den nye Politiskole. Rikke Bramsen fra Socialdemokratiet og Peter Kofoed Poulsen fra Dansk Folkeparti.
Vis mere

FEJL NR. 5:

AUGUST 2016: ’Dele af højrefløjen debatterer islam på en måde, som i yderste konsekvens kan føre til terrorisme,’ skriver Søren Pind i en kronik, og det bliver DFerne virkelig sure over. Pind snakker med DF, men han kan ikke få dem med. I stedet gør man det til en del af 2025-planen, som ender med at løbe ud i sandet. Peter Kofoed Poulsen (DF) og Trine Bramsen (S) drikker kaffe sammen og får et godt forhold til hinanden.

Artiklen fortsætter under billedet

AUGUST 2016: Efter sommerferien nærmer man sig årsdagen for beslutningen. Det betyder, at man må ændre på, hvornår arbejdet kan gå i gang. Det bliver DF rasende over. Jyske borgmestre er sure over, at beslutningen trækkes i langdrag. Benny Engelbrecht (S) anklager regeringen for at lægge politiskolen i Herning som en vennetjeneste, fordi Lars Krarup hjalp Lars Løkke i formandsopgøret i 2014.

SEPTEMBER 2016: DFerne undrer sig over, at Claus Hjort er med til alle møderne, og at det er ham og ikke Pind, der sidder for bordenden.

OKTOBER 2016: Søren Pind holder en række hulemøder kun med DF. DF er meget optaget af at få nye betjente uddannet hurtigst muligt. Pind kommer med en række forslag, men DF vil ikke bide til bolle.

FEJL NR. 6:

NOVEMBER 2016: Regeringen forsøger at få politiskolen ind i finansloven, men det vil hverken DF eller K acceptere. Rigspolitiet anbefaler i en rapport, at den nye politiskole skal etableres som et nybyggeri med maksimalt to timers køretid til København.

FEJL NR. 7:

NOVEMBER 2016: ’Politiskolen er blevet placeret i Herning. Og ved I, hvem der har bestemt det? Det har regeringen!’ siger Søren Pind på Venstres landsmøde i Herning. Politiskolen kan angiveligt være klar om 22 måneder.

Artiklen fortsætter under billedet

Foto: Henning Bagger/ Scanpix 2016
Vis mere

FEJL NR. 8:

NOVEMBER 2016: Den nye VLAK-regering skriver i sit regeringsgrundlag, at regeringen vil placere en nybygget politiskole i Herning. DF får præsenteret regeringsgrundlaget på Marienborg. Hvorfor bliver sagen ikke handlet af?

FEJL NR. 9:

Få dage efter at Søren Pape Poulsen (K) er blevet justitsminister, indkalder han til det møde med forligspartierne, Pind har udsat i månedsvis. Det er en barsk meningsudveksling i halvanden time. Det ender med at Pape smider embedsmændene, bygningsstyrelsen og rigspolitichefen ud. Men DF vil ikke give sig.

Artiklen fortsætter under billedet

Foto: Camilla Rønde/Scanpix 2013
Vis mere

FEJL NR. 10:

DECEMBER 2016: Regeringen prøver at mase aktstykket igennem finansudvalget, som ikke vil give grønt lys. DF og S mener, at eksisterende bygninger er billigere og kan komme hurtigere i gang.

FEJL NR. 11:

JANUAR 2017: Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) prøver at ryste posen. Nu behøver det ikke at være Herning. Men straks siger DF, at det ikke er et spørgsmål om Herning – DF vil ikke have nybyggeri.

FEJL NR. 12:

JANUAR 2017: På et møde med DF og S må Søren Pape Poulsen erkende sit nederlag. Der bliver ikke noget nybyggeri. Kristian Jensen og Søren Gade foreslår nu Holstebro, selv om alle efterhånden ved, det skal være Vejle.

Artiklen fortsætter under billedet

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K)
Justitsminister Søren Pape Poulsen (K)
Vis mere

JANUAR 2017: På et regeringsmøde siger Lars Løkke: ’Hvem orienterer borgmesteren i Herning?’ Ingen har lyst til det. Det ender med at blive Søren Pape Poulsen.

FEJL NR. 13:

JANUAR 2017: 31 kommuner er blevet sure. Selv i Vejle ved man, at Venstre kæmpede til det sidste for at undgå, at politiskolen kom til Vejle. Lars Løkke siger, at Vejle er det ’næstbedste bud’. Men det kan jo ikke være rigtigt. For hvorfor siger hans gruppeformand og hans finansminister så, at den skal til Holstebro? Vejle-modellen ventes trods eksisterende bygninger at ville koste 400 mio. kr. og tage 40 måneder at virkeliggøre.