Dramaet om Danmarks rabat på EU's kommende langtidsbudget spidser til.

Før forhandlingerne på topmødet i Bruxelles blev genoptaget kort efter kl. 12 forlød det, at statsminister Helle Thorning-Schmidt på mødet agter spille hårdt ud.

Indtil nu har Thorning kun rejst kravet om at Danmark vil have en rabat på en milliard kr. på vores indbetalinger i forbindelse med møder på tomands-hånd med EU-præsident Hermann Van Rompuy og i møder med de øvrige lande hver for sig.

Men nu smider Thorning også kravet på bordet på det store møde, hvor alle 27 lande er samlet omkring bordet, erfarer bt.dk.

Fredag formiddag holdt Thorning separate møder med flere lande i den såkaldte sparebande, som Danmark også tilhører. Det er Sverige, Holland, Finland og Storbritannien. Møderne handlede om, hvordan man kan vinde opbakning til at få sænket budgettet med op mod 135 mia. euro.

Hendes partifælle Dan Jørgensen erkender, at det er op ad bakke for Danmark efter at Van Rompuy ikke tog det danske krav med i det udspil, som han præsenterede lidt efter midnat natten til fredag.

- Det ser ekstremt vanskeligt ud, fordi udspillet ikke indeholdt vores rabat, men jeg er stadig optimist. Man skal huske, at selv om en milliard kan lyde af meget i en dansk sammenhæng, er det kun en promille af det samlede budget, siger Dan Jørgensen.

Meget tyder lige nu på, at forhandlingerne bryder sammen og må genoptages på et senere tidspunkt, eventuelt til februar. Lige som det skete, da man i 2005 forhandlede det nuværende langtidsbudget. Det var dengang den tidligere britiske premierminister Tony Blair udtalte, at det var det værste han havde været med til i sit lange liv i politik. For blot at tilføje, at næste gang bliver det meget værre.

Dan Jørgensen er ikke et øjeblik i tvivl om, at oppositionen vil kaste sig over Helle Thorning-Schmidt, hvis ikke kun kommer hjem med en sejr.

- Sådan er det. Hvis Danmark får rabat, vil man sige 'nå ja'. Hvis ikke, vil man kaste sig over hende, siger Dan Jørgensen.

Kristian Thulesen Dahl, DF kalder de barske budgetforhandlinger for et veliscenesat medieshow.

- Rabatten er – med meget stor sandsynlighed koordineret på forhånd mellem de centrale aktører, men 'teaterstykket' skal efterlade det indtryk hos danskerne, at Helle Thorning-Schmidt været en benhård og dygtig forhandler. Sandheden er jo, at en milliard er mindre end en promille af EU-budgettet, hvorfor det jo ikke er skelsættende at få igennem. Der er ingen tvivl om, at EU-topmødet bliver dramatisk, men det bliver ikke på grund af Danmarks EU-rabat, siger Kristian Thulesen Dahl.