Et topmøde under ledelse af Natos generalsekretær Anders Fogh Rasmussen endte i kaos og drama, da Tysklands Nato-ambassadør Martin Erdmann og Frankrigs Nato-ambassadør Phillippe Errera udvandrede i protest mod den danske generalsekretær. Kort forinden havde Anders Fogh rettet en direkte kritik mod de to store Nato-lande.

- Det er meget usædvanligt. Det har jeg aldrig oplevet, siger tidligere Nato-ambassadør for Danmark Gunnar Riberholdt, der var Danmarks Nato-ambassadør fra 1995 til 1999.

Det var et møde i organisationens øverste besluttende organ Det Nordatlantiske Råd ( North Atlantic Countcil, red.) i Nato-hovedkvarteret i Bruxelles, der udartede til kaos. De 28 Nato-ambassadører, der deltog i mødet, hørte på, da Anders Fogh Rasmussen talte dunder til to af de mest magtfulde medlemslande.

Farvel og tak

Han kritiserede Frankrig for at gå uden om Natos kommandoveje under landets indsats i Libyen, og han kritiserede Tyskland for ikke deltage aktivt i indsatsen mod Gaddafi. Det blev for meget for de to landes FN-ambassadører, Phillippe Errera fra Frankrig, og Martin Erdmann fra Tyskland, der rejste sig fra deres stole og simpelt hen udvandrede midt under det vigtige topmøde.

Bag stridighederne, der i mandags kulminerede med de to magtfulde mænds protest-aktion mod Anders Fogh Rasmussen, ligger blandt andet en dyb uenighed om, hvordan Natoindsatsen i Libyen skal ledes. Anders Fogh Rasmussen ønsker at den skal stå under Natos kommando, og han bliver , der ikke selv ønsker at lede indsatsen i Libyen, og Englands premierminister David Cameron.

Sarkozy frygter den arabiske verden Men den franske præsident Nicolas Sarkozy har hidtil ikke ønsket en Nato-ledet aktion. Han har været bange for, at en indsats under Nato-kommando vil sende forkerte signaler til den arabiske verden. Derfor er krigen i Libyen gået i gang uden Nato-landene er blevet enig om en kommandoform.

- Det er en fejl, at man er gået i gang med indsatsen uden at blive enig om en kommandoform, siger Danmarks tidligere Nato-ambassadør Gunnar Riberholdt, der kalder situationen 'noget rod'. Gunnar Riberholdt var selv med til som Nato-ambassadør at give grønt lys for indsats i Bosnien.

- Efter vi havde fået resolutionen fra FNs Sikkerhedsråd, besluttede vi at indføre Natos kommandostruktur, husker Gunnar Riberholdt.

Det lykkedes ikke i aftes B.T. at få en kommentar fra Anders Fogh Rasmussen til de to Nato-ambassadørers usædvanlige aktion på topmødet.

Meget på spil for Fogh

En ekspert vurderer, at der står meget på spil for den danske generalsekretær og Nato.

- Anders Fogh Rasmussen ønsker et politisk Nato, og Nato har aldrig tidligere haft en politik i Mellemøsten, så han har meget at vinde, hvis det lykkes, siger Sten Rynning, professor i International Politik på Syddansk Universitet.

- Men han har også meget at tabe, hvis det ender i kaos, siger Sten Rynning.

I går aftes udsendte USA en erklæring fra Det Hvide Hus for netop at forhindre et Nato i splittelse. Efter at præsident Barack Obama havde holdt møde med Frankrigs præsident, Nicolas Sarkozy, og den britiske premierminister, David Cameron, sagde en talsmand for den amerikanske præsident:

- Hvad vi siger nu er, at Nato vil have en nøglerolle at spille her.

LÆS MERE I B.T. I DAG