Selvom Storbritannien har stemt ja til at forlade EU, så bliver det måske forrmelt set ikke en realitet. Det skriver DRs EU-korrespondent Ole Ryborg i en analyse, hvor han peger på, at ud-kampagnen ikke har modet til at gå hele vejen og officielt afslutte forholdet til EU.

DR.dk skriver Ole Ryborg, at ud-kampagnens ledere nøler med at sende de officielle 'skilsmisse-papirer', som vil sende Storbritannien ud af EU. Derfor er der god grund til at tvivle på, at Storbritannien nogensinde vil bede EU om formelle farvel-forhandlinger.

Torsdag 23. juni stemte Storbritannien om at skære båndet til EU-samarbejdet over. Her stemte næsten 52 % for at forlade EU mod 48 % for at blive. Fredag trådte premierminister David Cameron tilbage og har overladt det til sin efterfølger at være den, der skal sende det brev til EU, som starter de formelle skilsmisse-forhandlinger.

Men efter premierminister David Cameron meldte sin afgang fredag formiddag, har det ikke været muligt at finde en ledende konservativ ud-politiker, som vil føre Storbritannien ud af EU. Den konservative Boris Johnson, som har været en af hovedpersonerne bag 'forlad EU'-kampagnen, har siden afstemningen været ude og sige, at han ikke synes, det var et særligt stort nej til EU. Det samme med de konservative politikere Michael Gove og Daniel Hannan, som ifølge Ole Ryborg heller ikke har travlt med at forlade EU.

Professor og centerleder på Center for Europæisk Politik ved Københavns Universitet, Marlene Wind, er langt hen ad vejen enig i Ole Ryborgs analyse. Hun mener dog, at presset fra befolkningen vil være så stort, at der vil blive udskrevet en ny folkeafstemning.

»Jeg tror, at de hurtigt finder ud af, at det her ikke fungerer – de får kolde fødder. Der vil være så meget kaos med Skotland, som vil forlade Storbritannien, og vælgere, som har ombestemt sig. Men også ud-politikere, der nærmest konkurrerer om at tale situationen ned, så man undgår at forlade EU,« siger Marlene Wind.

Artiklen fortsætter under billedet

Arkivfoto. Professor og leder af center for Europæisk Politik ved Københavns Universitet, Marlene Wind.
Arkivfoto. Professor og leder af center for Europæisk Politik ved Københavns Universitet, Marlene Wind. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

Flere peger også på, at folkeafstemningen i torsdags formelt set kun var vejledende og derfor ikke-bindende. Og i øjeblikket har over tre og en halv million briter skrevet under på en online underskriftsindsamling, som vil kræve en ny folkeafstemning.

Marlene Wind mener, at vi hen over hele sommeren vil komme til at opleve mange spekulationer og debatter, før vi kommer til at se en afgørelse om, hvorvidt det bliver til et reelt EU-exit for Storbritannien.

»Det er min forventning, at der vil være en ny afstemning. Der vil være et pres fra de mange vælgere om at stemme igen. Samtidig er der mange vælgere, som har ombestemt sig siden folkeafstemningen, og jeg tror ikke, at man kan ignorere den beslutning.«

I Ole Ryborgs analyse fremhæver han et ønske fra ud-kampagnen om at forhandle en ny 'uformel' aftale mellem Storbritannien og EU, f.eks. med ekstra rettigheder for Storbritannien til at begrænse EU-immigration.

Artiklen fortsætter under billedet

Ja-stemmere i London.
Ja-stemmere i London. Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS
Vis mere

Det vil altså betyde, at Storbritannien fortsætter som medlem af EU med en ny aftale om britisk deltagelse i EU-samarbejdet.

Ifølge Marlene Wind kan Bruxelles dog nægte at føre de uformelle forhandlinger, som vil sætte Storbritannien under pres, da Storbritannien selv har serveretten i forhold til et Brexit.