Danmarks Radio vil blive ramt chokerende hårdt, hvis regeringens plan om at tage en radiokanel fra DR og tvinge DR til andre voldsomme forandringer bliver gennemført. 300 stillinger skal fjernes og Danmarks Radio skal spare over 1 milliard kroner over fire år, viser Danmarks Radios egne beregninger.

I det interne DR-notat ”Økonomiske konsekvenser for DR af ny mediepolitisk aftale” fra maj 2010, som B.T. kender indholdet af, forudser DRs ledelse selv et rent blodblad på institutionen: De årlige besparelser på budgettet – når et nyt forlig er fuldt implementeret i 2014 – vil være årlige 332 millioner kroner og dermed langt, langt højere end nogen på forhånd havde frygtet.

Notatet er udarbejdet i Danmarks Radios top og givet til en snæver kreds af politikere i håb om at overbevise i hvert fald oppositionen om, at regeringens plan vil føre til en nærmest ødelæggende svækkelse af DR, der i forvejen de seneste år har været igennem store besparelser og nedlæggelse af chefposter.

Ifølge B.T.s oplysninger tyder meget imidlertid på, at DRs strategi ikke har skabt sympati. Notatets beregninger opfattes af flere som direkte ”manipulerende” og ifølge B.T.s oplysninger er kulturminister Per Stig Møller vred over DRs påstande om, at regeringens medieforlig vil føre til så voldsomme besparelser.

Selv i oppositionen, der ellers støtter DR og er imod regeringens ønskede svækkelse af DR, er det opfattelsen, at DR "er gået for langt" og at notatets udregninger ikke er troværdige.

Ifølge notatet vil det koste DR 30 millioner kroner at afgive den ene radiokanal, primært fordi en række udgifter til teknik og drift af DR Byen stadig skal betales, selv når produktionen forsvinder.

DR skal selv bruge årligt 10 millioner til at digitalisere gamle arkiver, en udgift, der før blev betalt af Kulturministeriet, og det politisk krav om at udlicitere radio- og tv-produktion til private selskaber vil koste DR yderligere 120-130 millioner om året.

Det vil koste 17 millioner at ”støttekøbe” danske film, en udgift, staten tidligere har betalt en større del af – dertil kommer 40 millioner kroner til udbygning af det digitale DAB-net, ligesom DR – ifølge egne beregninger – mister 53 millioner kroner årligt som følge af en ”forringet pris- og løntalsregulering.”

Endelig regner DR med at miste 45 millioner kroner årligt i ekstra licensmidler, som DR har fået ekstra i årene 2007-2010, fordi flere har betalt licens. Regeringen planlægger at fjerne dette ekstra licenstilskud.

Påstanden om, at Danmarks Radio har været rigeligt ”kreativ” i beregningerne, støttes på Christiansborg også af partier, der ellers traditionelt støtter Danmarks Radio.

For eksempel har det vakt undren, at Danmarks Radio tillader sig at opgive de årlige 45 millioner kroner, DR fik ekstraordinært i 2007-2010, som et tab i de kommende år, fordi DR aldrig er blevet lovet at denne millionstøtte kan fortsætte. Meget tyder da også på, at Danmarks Radio har accepteret kritikken.

Ifølge B.T.s oplysninger har et såkaldt ”opklarende” møde mellem DRs ledelse og Kulturministeriet ført til, at det årlige forventede tab er nedskrevet fra 332 millioner til cirka 267 millioner kroner, oplyser en kilde i DR.

Det betyder, at Danmarks Radio ”kun” skal klare sig med lidt over en milliard kroner mindre de næste fire år, hvis regeringens plan vedtages.