Finansministeren afviser pensionskassernes »useriøse« tilbud om at købe aktier i DONG. Forude venter nu et højspændt gruppemøde, en stor demonstration og selve afgørelsen om det danske energiselskab.

Det bliver endnu en dramatisk uge på Christiansborg, nu hvor finansminister Bjarne Corydon (S) har afvist at indkalde fire danske pensionskasser til forhandling om købet af DONG-aktier.

Pensionskasserne, der tæller Lærernes Pension, PenSam, PKA og PBU, er alle stærke modstandere af, at regeringen vil give det amerikanske investeringsselskab Goldman Sachs lov til at købe 19 procent af aktierne i det danske energiselskab. Derfor bad repræsentanter - alle fagbosser - for de fire pensionskasser søndag finansministeren om at blive indkaldt til forhandlinger. Et tilbud, som Bjarne Corydon mandag aften skød ned.

»Jeg startede med at sige, at den udmelding ikke var seriøs, og jeg synes egentlig, at alt, hvad vi har set siden, til fulde har støttet den vurdering,« siger finansministeren til Berlingske.

Spørgsmål: Skal man se det som en total afvisning?

»Det var ikke nogen seriøs melding, de kom for. For seriøse meldinger, der handler om investeringer i et milliardforetagende, som er en af Danmarks største virksomheder, kommer ikke via forsiden på Jyllands-Posten. Så man skal se det som en politisk melding snarere end en forretningsmelding om, at det tilbud, de er kommet med, simpelthen ikke er seriøst,« siger Bjarne Corydon.

Tilbuddet fra fagbosserne viste sig da også at være uden reel opbakning hos pensionskasserne, idet hverken PKAs eller PBUs formænd har givet tilsagn til at købe DONG-aktier.

Tirsdag skal Bjarne Corydon forelægge DONG-sagen for den socialdemokratiske folketingsgruppe, og her er forventningen, at han vil blive mødt af kritiske røster. Gruppemedlemmerne Bjarne Lausten (S) og Jan Johansen (S) har allerede været ude med kritik af Goldman Sachs som køber og foreslået en timeout i sagen.

Også i det socialdemokratiske bagland er der stemning for at sætte aktiesalget på standby, indtil en alternativ løsning er fundet. I en rundringning til landets 30 socialdemokratiske kredsformænd, som Radio24syv har foretaget, udtrykker 20 af dem bekymring over salget til den amerikanske gigant. Det er især Goldman Sachs’ blakkede ry, der giver kredsformændene panderynker.

»Det er et investeringsselskab, der har fokus på kortsigtet profit og ikke langsigtede investeringer, som noget så centralt som vores energiinfrastruktur må være,« siger kredsformand Mads S. B. Pedersen (S) fra Valby-kredsen til Radio24syv.

Torsdag skal Folketinget andenbehandle Enhedslistens beslutningsforslag om helt at droppe salget til Goldman Sachs. Det forslag forventes at blive nedstemt, og dermed er vejen banet for, at Folketingets Finansudvalg senere på dagen formelt kan godkende det aktstykke, der blåstempler handlen med DONG-aktier. Dansk Folkeparti er skeptisk over for handlen, men selvom partiet skulle vælge at forlade forligskredsen bag aftalen om salget af DONG-aktier, kan handlen stadigvæk godkendes med stemmer fra Venstre og de Konservative.

Flere end 160.000 personer har indtil nu skrevet under på et »nej tak« til statens salg af DONG-aktier til Goldman Sachs, og onsdag vil der lyde højlydte protester foran Christiansborg. Her har borgergruppen »Stop Salg af DONG« og »Omstilling Nu« nemlig indkaldt til demonstrationer på Christiansborgs Slotsplads og på Rådhuspladsen i Aarhus. Mandag eftermiddag havde godt 3.000 personer meldt sig under fanerne i den Facebookgruppe, der organiserer demonstrationerne.