Danmarks Naturfredningsforening savner positive miljøtiltag fra regeringen, der har præsenteret lempelser af flere miljøkrav til de danske landmænd. Udspillet er ganske enkelt brutalt, lyder det.

»Miljøministeren må åbenbart mene, at det danske landbrug skal leve af at forurene noget mere.«

Sådan lyder det fra præsident i Danmarks Naturfredningsforening Ella Maria Bisschop-Larsen, efter miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) har givet udtryk for, at den ny regering vil fjerne en række miljøkrav til de danske landmænd og blandt andet fjerne randzoner og lempe gødningsreglerne.

»Det er et brutalt opgør med miljøbeskyttelsen i Danmark. For Danmarks Naturfredningsforening er det vigtige nu at høre, hvordan ministeren vil modvirke de forringelser af naturbeskyttelsen, som der uomtvisteligt vil komme med disse tiltag. Det står der ikke ret meget om i regeringsgrundlaget,« siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

Kravet om randzoner var Venstre selv med til at indføre, da partiet senest var i regering. Også kravet om efterafgrøder har en tydelig Venstre-signatur, men i fredagens udgave af Jyllands-Posten siger Eva Kjer Hansen, at randzonerne er en fejltagelse, der ikke fungerer efter hensigten og modarbejder landmændenes virke.

Ella Maria Bisschop-Larsen kalder ministerens udmelding for et »knæfald« og minder om, at randzonerne er der af en årsag.

»Randzonerne er der, fordi det er det bedste og billigste miljømæssige redskab til at beskytte vores søer og vandløb. Det var Eva Kjer Hansens egen opfattelse, sidst hun var minister. Det vælger man så at fjerne nu, hvilket er et totalt knæfald for de ønsker, som landbruget har,« siger Ella Maria Bisschop-Larsen og fortsætter:

»Nu bliver det afgørende at høre, hvad ministeren har tænkt sig, når Venstre hverken vil have randzoner, gødningsnormer eller efterafgrøder,« siger hun.

Regeringen er samtidig klar til at skrue ned for de danske ambitioner om, at udledningen af ammoniak skal reduceres med 24 procent inden 2020, og i stedet sigter regeringen efter, at den danske reduktion skal på linje med EU-gennemsnittet på seks procent.

I Danmarks Naturfredningsforening mener man, at det er naturligt, at Danmark sætter barren højere end i andre EU-lande.

»Ministeren er meget optaget af, at danske landmænd skal have samme forhold, som de har i Tyskland og de øvrige europæiske lande. Dertil svarer vi, at naturen så også burde få samme vilkår, for Danmark har jo meget mindre natur end de lande, som ministeren prøver at sammenligne os med,« siger Ella Maria Bisschop-Larsen.