Den radikale politiker, Lone Dybkjær, har gennem mange år været aktiv i Skleroseforeningen, og det har betydet meget for foreningen, siger direktør Mette Bryde Lind.

- Det er altid positivt, når pårørende stiller op og støtter os. I Lone Dybkjærs tilfælde er der samtidig tale om et travlt menneske, der lever et aktivt politisk liv og det er naturligvis uvurderligt for os, at hun samtidig vælger at støtte os og er med til at give arbejde retning og udleve de visioner, der er i foreningen, siger Mette Bryde Lind.
 
Lone Dybkjærs datter, Lotte Dybkjær, fik diagnosen 'sklerose' som 21-årig i 1993. Hun døde 4. februar i år.

Det er en sygdom som påvirker hele familien, og derfor er hele familien også velkommen til at benytte sig af det netværk, som Skleroseforeningen tilbyder, fortæller Mette Bryde Lind.

- Lone Dybkjær har stillet op til en del af vore arrangementer, hvor hun ofte har holdt åbningstalen. Tænk at det travle menneske har givet sig tid til det. Det kræver trods alt, at man tænker over sit budskab og sætter sig ned og forbereder sig. 

- .Samtidig har hun stillet sig i spidsen og holdt taler til de events, hvor vi har samlet penge ind til foreningen og også i forbindelse med jubilæer, siger Mette Bryde Lind.

Et eksempel på Lone Dybkjærs holdning, kan man læse i Scleroseforeningens Årsrapport fra 2005:

Min datter har sclerose, og som pårørende er det helt naturligt for mig at støtte foreningen. Det er et meget vigtigt stykke arbejde, der skal gøres i sclerosesagen, og jeg finder det utroligt, at der er brug for så stor en privat indsats, som Scleroseforeningen yder. Men det har altså vist sig at være nødvendigt. Den indsats vil jeg gerne støtte.

Mette Bryde Lind mener, det er uvurderligt at foreningens arbejde også bakkes op at folk, der er kendte i offentligheden.
 
- En ting er de ting, vi andre kan bidrage med. Men selvfølgelig gør det en forskel, når en politiker, der forstår at formidle sit budskab stiller sig frem. Det har Lone Dybkjær været rigtig dygtig til.

Mette Bryde Lind fortæller også om en politiker, der med hele sin personlighed har været en god rollemodel for andre pårørende.

- Det er kendetegnende for hende, at hun ikke sætter sig tilbage på hænderne og afventer, hvad der sker. Med denne sygdom handler det om at lære at leve med den og ikke fra starten modarbejde den. Det har hun været rigtig god til, siger Mette Bryde Lind.

Hun fortæller om et sygdomsforløb, der ofte starter med, at den ramte stiller sig selv spørgsmål om, hvad man selv kunne have gjort anderledes for at undgå sygdommen. Og det samme gør mange pårørende.

- Men som patientforening ved vi om nogen, at det handler om hurtigst muligt at blive herre i eget hus. Når man får så alvorlig en diagnose i en tidlig alder, så begynder man at reflektere over sit liv, fokuserer på værdier og tænke i nye baner. 

- Her er vort landsdækkende net af psykologer og socialrådgiver et tilbud, som alle i familien kan benytte sig af. 

Lone Dybkjær har i et tidligere interview med BT givet udtryk for, at hun var vred over, at et ugeblad kaldte datterens sygdom for 'Lones tragedie'.

- Lotte er ingen tragedie og jeg bryder mig ikke om, at hun fremstillles som min store sorg. For det er hun ikke. Lotte er - og vil altid være - en stor glæde, sagde Lone Dybkjær til BT.