Både helligdage og frokostpauser står for skud i de kommende trepartsforhandlinger

Store Bededag kan blive afskaffet. Og det kan den betalte frokostpause for de offentligt ansatte også. 

Det er nogle af de planer, der vil komme på bordet under de kommende trepartsforhandlinger, erfarer bt.dk.

Afskaffelsen af Store Bededag vil give en gevinst på 2 mia. kr. Det vil sige at hvis man afskaffer to helligdage, vil man skaffe de 4 mia., regeringen lægger op til.



Kilder i regeringen siger dog, at der er brug for mere end 4 mia. kr., hvis lønmodtagerne skal have al den dyre efteruddannelse, som fagforeningerne lægger op til. Og der vil det batte meget mere, at fjerne den betalte frokostpause. Det vil give meget mere - over 10 mia. kr. 

Reelt vil det betyde, at man skal være på arbejde en halv time mere hver dag.

Der vil sandsynligvis også blive lagt op til at man kan 'sælge' sin sjette ferieuge.

 Både fagbevægelsen, arbejdsgiverorganisationer og regeringen holder lige nu kortene tæt til kroppen. Alle frygter at spænde ben for de aktuelle overenskomstforhandlinger på det private arbejdsmarked.

Regeringens ambition senere på foråret er en trepartsaftale, der vil øge arbejdsudbuddet med 20.000 personer og sikre 4 mia. kr. ekstra i statskassen.

Fagbevægelsens top er ifølge Jyllands-Postens oplysninger klar til at levere endnu mere mod til gengæld at få en 'historisk efteruddannelsesreform', som en kilde udtrykker det, og en reform af aktiveringsindsatsen.

 - Der er mange ting i spil. Det er ikke nogen nem øvelse, og det vil gøre ondt på nogle. Men til gengæld vil vi have ordentlig efteruddannelse, siger FTF-formand Bente Sorgenfrey, der bl.a. repræsenterer pædagoger, sygeplejersker og skolelærere.

 - Vi er ikke så interesserede i at inddrage Store Bededag. Vi vil hellere have intelligente løsninger. Vi vil have deltidsansatte i fuldtidsjob og mulighed for at efterlønnere kan arbejde ved siden af siger FOA-formand Dennis Kristensen.

- Alt kan komme i spil, når vi skal finansiere velfærden. Det er sådan vi får den bedste debat i trepartsforhandlingerne mellem regeringen, lønmodtagerne og arbejdsgiverne, siger Socialdemokraternes beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen.

HVAD MENER DU? DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN.