Hvis man bliver en del af Dansk Folkeparti, skal man acceptere, at ens gøren og laden er styret af topledelsen. Sådan har det altid været, men behovet er kun blevet større efter valget, hvor partiet nu er det største i blå blok. Det fortæller partiets politiske næstformand, Søren Espersen.

»Det var en dramatisk omvæltning for os at blive så mange. Der er brug for styring og en helt anden organisering af arbejdet. Vi kan ikke sidde med så stor indflydelse i dansk politik og så acceptere, at nogen skejer ud og leger Mette Gjerskov (S) og stemmer, som hun selv vil. Der er kun ét mandat, der skiller rød og blå blok og vi sidder med den afgørende stemme. Derfor vil vi aldrig under nogen omstændigheder acceptere, at nogen ikke følger partilinien,« siger Søren Espersen (DF).

Ved folketingsvalget i juni måned sidste år gik Dansk Folkeparti fra 22 mandater til 37 mandater. Mere end en trediedel af gruppen er altså helt grønne i Christiansborg sammenhæng, og det tog partiet konsekvensen af ved årsskiftet. Gruppeformand Peter Skaarup, afgav nemlig sin magtfulde post som retsordfører for at kunne hellige sig arbejdet som formand for folketingsgruppen fuldt ud. Og bare 10 dage senere fik lokalformanden i Nyborg en telefonopringning med ’et tilbud, han ikke kunne afslå’. Han måtte trække sig som formand efter, at han på Facebook havde opfordret til at klippe håret af Venligboerne.

’Tæskeholdet’

’Tæskeholdet’, som holder ro i baglandet er pressechef, Søren Søndergaard, partisekretær, Poul Lindholm Nielsen og organisatorisk sekretær, Steen Thomsen. Specielt de to sidste er på farten det meste af ugen, hele året rundt, for at holde ro i rækkerne blandt de 18.000 medlemmer, for der er hele tiden kontroverser, fortæller Søren Espersen.

Allerede kort efter valget i juni blev et af Dansk Folkepartis nye medlemmer afsløret i at have løjet om sin alder gennem hele valgkampen. Hun fik læst og påskrevet. Senere fortalte en anden nyvalgt DFer i et radioprogram, at hun var clairvoyant og havde været indianerdreng i et tidligere liv. Så faldt pressechef, Søren Søndergaards hammer.

»Jeg respekterer mennesker, men da hun begyndte at fortælle, at hun kunne tale med ånder og dyr, tænkte jeg, nu må du fandeme holde op, Doctor Dolittle’. Det er en meget lille sag, men det er en unødvendig sag. Jeg tog fat i vores nyhedschef og også i den pågældende indianerdreng. Det er et hold, og du skal høre efter, hvad træneren siger. Brok og andet halløj foregår i omklædningsrummet,« fortalte Søren Søndergaard i et interview med Jyllands-Posten.

I samme interview glæder han sig over, at han kun behøver at ringe og sige ’bøøøh’, hvis nogen træder i spinaten. For folk ved godt, at topledelsen bestemmer. Og det bekræfter Søren Espersen.

»Når vi debatterer på gruppemøderne, sørger gruppeformanden for at gruppen bliver enige, inden man går ud ad døren. Hvis der er uenighed i gruppen, så er det formanden, som har det afgørende ord. Det kan være træls, og jeg kan også se, at jeg selv vil få det svært. Men man bøjer sig, for uden loyalitet går dette projekt ikke,« siger Søren Espersen.

Gode til at tilgive

Jeres nu tidligere lokalformand i Nyborg sammenligner jeres metoder og brug af mundkurv med dem, man bruger i mere totalitære stater?

»Vi er utroligt gode til at tilgive. Men hvis man fortsætter efter, at man har fået en advarsel, så ryger man ud. Vi vil ikke have offentlige diskussioner om hinanden eller om, at topledelsen styrer for meget.«

Mogens Camre har en dom for racisme, og du har selv foreslået, at vi indkvarterer flygtninge i Grønland? I er her stadig, gør I forskel på folk?

»Jeg vil ikke gå ind i enkeltsager, men selvfølgelig er der forskel på Kong Salomon og Jørgen Hattemager. Vi kan ikke bare smide et folketingsmedlem ud, for så falder regeringen. Og der er forskel på, hvilken rolle folk spiller i partiet. Camre har haft en kolossal betydning for Dansk Folkeparti. Men jeg kan ikke sige, hvor grænsen går konkret.«

Hald mener, at der er flere i jeres lokale partiforeninger, der mener, at I er blevet for tandløse og politisk korrekte efter at I er blevet så store?

»Det vil The Guardian nok finde interessant. Men vi har siden valget haft den største indflydelse i dansk politik overhovedet, så jeg tror ikke, at manden ved, hvad han taler om. Når tusindvis af flygtninge og illegale indvandrere styrer uden om Danmark i de her dage, så er det takket være Dansk Folkeparti.«