»Vi har i vores parti intet problem med de muslimer, der så at sige kan vente med paradis, til de er døde. Men det er dem, der vil indføre islam nu og her og have islam som et politisk system, som skal styre vores hverdag, der giver problemer. Til dem siger jeg nej tak.«

Det slår Dansk Folkepartis næstformand, Søren Espersen (DF), fast, efter at flere medlemmer af både folketingsgruppen og på kommunalt plan i søndagens Berlingske skærper den muslim-kritiske profil. Flere ønsker at begrænse eller helt stoppe den muslimske indvandring i Danmark, fordi - som Europa-Parlamentskandidat Anders Vistisen siger - »der har været problemer med integration fra en række muslimske lande«.

»Om der er tale om en skærpelse, tror jeg ikke. Vi har hele tiden haft den meget store mistro til, hvordan Danmarks udvikling bliver. Men på den anden side bliver det sværere og sværere for mig og andre at skelne mellem islam og islamisme. Jeg savner de moderate muslimer. Hvor er de? Hvorfor står de ikke frem? Hvorfor er det jihadister, der skal fylde det hele?,« siger Espersen.

Han tager dog klart afstand fra enkelte udtalelser fra medlemmer i søndagens Berlingske.

»Der er enkelte af de her citater, som jeg ikke kan stå inde for. Én nævner, at nede ved grænsen bør man stoppe folk og spørge, om de er muslimer - og sende dem væk, hvis de er. Det er en stupid bemærkning, som, jeg slet ikke tror, er alvorligt ment. Det er selvfølgelig noget pjat, noget overdrevet populistisk pjank, som ikke hører med i den her meget alvorlige debat. Det er ikke sådan, det er, og det er heller ikke partiets holdning,« siger Søren Espersen.

Alle muslimer skal ikke skæres over én kam, understreger næstformanden, men alligevel lægger han ikke skjul på, at hans holdning er, at muslimer er sværere at integrere end eksempelvis kristne.

»Jeg vil stadig have erkendelsen af, at der er forskel på at integrere en muslim og en kristen. For det er der. Dybt ind i vores rækker og i befolkningen er der en uro og bekymring for, hvad der skal ske med den muslimske indvandring, og det synes jeg, man skal tage alvorligt og tage ansvar for,« siger han og fortsætter:

»Er det ligegyldigt og ligeså let at få en muslim fra Palæstina ind i Danmark, som det er at få en nordmand? Det er det jo ikke, det kan vi ligeså godt sige, som det er. Der er vældig forskel på, hvordan de integreres. Det er egentlig det, vi problematiserer.«

Han og Dansk Folkeparti ønsker, at man skal ændre reglerne for indfødsret, så alle - både muslimer og ikke-muslimer - bliver vurderet individuelt.

»At man ser på den enkelte og vurderer, om vi kan få glæde og gavn af vedkommende, og så kan vi hædre dem med et statsborgerskab. Det gør man ikke i dag - der tager man bare rub og stub, og det er ikke i orden.«