Dansk Folkeparti vil have undersøgt det politiske ansvar i Tibet-sagen - herunder om tidligere justitsminister Morten Bødskov har talt sandfærdigt i samråd.

I et åbent samråd 16. august 2012 afviste daværende justitsminister Morten Bødskov (S), at ministeriet og politiet havde handlet forkert i den omstridte Tibet-sag.

Politiet afviste også over for Folketingets Retsudvalg, at ledende politifolk gav besked om, at demonstranterne skulle fratages deres tibetanske flag.

Men på et pressemøde fredag sagde justitsminister Søren Pind (V), at politiet har løjet over for Folketinget. Derfor vil Dansk Folkeparti nu have undersøgt, om Morten Bødskov også bevidst har løjet.

»Der er grund til, at vi allerede nu får undersøgt det politiske ansvar. Den tidligere justitsminister Morten Bødskov var i samråd flere gange omkring denne her sag, og der fremgik det ikke på nogen måde, at der var givet denne her ordre,« siger retsordfører Peter Skaarup (DF).

»Det er klart, at vi må have svar på, om den tidligere justitsminister og Justitsministeriet på nogen måde kendte til de her oplysninger, eller om man på nogen måde lod være med at spørge til de her oplysninger hos politiet. Det er vigtigt, at vi som folketingsmedlemmer og som retsudvalg får fyldestgørende oplysninger altid,« understreger han.

Justitsminister Søren Pind (V) oplyste fredag, at han vil nedsætte en undersøgelseskommission, der skal komme til bunds i sagen.

»Vi synes, det er helt på sin plads, at man får undersøgt, hvad der rent faktisk er sket omkring den kinesiske præsidents besøg i Danmark. Hvis det er korrekt, at man har givet ordre til at fjerne flag, fordi præsidenten ikke måtte se dem, så er vi langt ude over ytringsfrihedens rammer,« siger Peter Skaarup.

Kommissionen skal blandt andet komme til bunds i, hvem der udstedt ordrerne til at fjerne de tibetanske flag fra demonstranterne. Ifølge Peter Skaarup kan det ansvar godt ligge på Christiansborg.

»Der har været en mistanke om, at der var givet politiske ordre fra Kina om, at tingene skulle foregå på en bestemt måde. Vel og mærke ordre der er direkte modstridende med vores demokratiske grundprincip,« siger han.

»Man kunne godt få den mistanke, at den tidligere regering, for at stilles i et godt lys over for Kina og den kinesiske præsident, har efterkommet nogle ønsker. Det er ikke sikkert, der har været på regeringsplan. Det kan være, det har været på et lavere niveau,« siger Peter Skaarup.