Det skal være et lovkrav, at plejehjemsansatte skal tage en snak med alle nye beboere om, hvorvidt de ældre ønsker at blive forsøgt genoplivet eller ej, hvis de skulle blive ramt af et hjertestop, mener Dansk Folkeparti.

Ældre mennesker skal, når de flytter på plejehjem, have en samtale med personalet om, hvorvidt de ønsker at blive forsøgt genoplivet eller ej, hvis der skulle opstå en situation, der kræver sådan et valg. Det mener Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt (DF).

»I Norge tager man en snak med de beboere, der flytter ind på et plejehjem - eller deres pårørende - om, hvordan den ældre ønsker at komme her fra og hvilken hjælp, vedkommende ønsker. Det, synes jeg, er en god idé, for det er et stort etisk problem, hvis man genopliver nogen, som ikke ønsker det,« siger hun.

Forslaget kommer i kølvandet på, at Ældre Sagen har krævet lovpligtige hjertestartere på landets plejehjem, efter en plejehjemsbeboer døde af et hjertestop på et plejecenter i Billund, hvor byrådet har besluttet, at der ikke skal være hjertestartere på plejecentrene.

Spørgsmål: Skal det være et lovkrav, at der er hjertestartere på alle plejehjem?

»Det, jeg ønsker med i et lovkrav, er, at vi sikrer, at vi taler med beboerne, og at genoplivning ikke bare er noget, man gør, uden at vide, om den enkelte ønsker det. Der er jo ældre mennesker, som ønsker at få lov til at dø i fred og ro, når de er klar til det,« siger Liselott Blixt.

Hun bakkes op af overlæge Freddy Lippert, der er formand for Det Europæiske Råd for Genoplivning.

»Det handler i virkeligheden om at tage stilling på forhånd sammen med plejepersonale og pårørende, om en ældre person skal genoplives eller ej, hvis det bliver nødvendigt, sådan som Sundhedsstyrelsen anbefaler. Der, hvor man ikke har taget stilling, skal man gøre alt, hvad man kan for at hjælpe. Det betyder også at bruge en hjertestarter,« siger Freddy Lippert til Berlingske.