Dansk Folkeparti vil inddrage indvandrerforældres opholdstilladelse, hvis børnene bliver sendt på såkaldt genopdragelsesrejse i forældrenes hjemland. Børnenes opholdtilladelse skal også inddrages, mener partiet.

Det skal have alvorlige konsekvenser for både børn af indvandrere og indvandrerforældre, hvis børnene bliver sendt på såkaldte genopdragelsesrejser, mener Dansk Folkepartis integrationsordfører, Martin Henriksen (DF).

Udmeldingen kommer efter, at Jyllands-Posten mandag skriver, at antallet af unge, der søger hjælp i æresrelaterede konflikter er mere end fordoblet på fire år.

I 2013 søgte 1.146 om hjælp af frygt for eksempelvis voldelige overgreb eller at blive sendt på genopdragelsesrejser. Integrationsminister Manu Sareen (R) opfordrer de unge til at gøre mere oprør mod den sociale kontrol, og han understreger, at regeringen efter påske vil begynde at skabe overblik over, hvor mange der bliver sendt på genopdragelsesrejser.

Det er en ringe trøst for de unge, der eksempelvis bliver sendt væk fra Danmark i et stykke tid, fordi de har fået en dansk kæreste, mener integrationsordfører Martin Henriksen (DF). Der skal mere afskrækkende metoder til at stoppe for praksissen med genopdragelsesrejser. Både forældre og unge bør få kunne inddraget deres opholdstilladelse i Danmark, mener Dansk Folkeparti.

»Der skal være en risiko for at miste opholdstilladelsen. Det gælder både for de unge, man sender ud på genopdragelsesrejsen, og for forældrene. Og så skal man også sørge for, at de unge i Danmark, der bliver udsat for det her, kan få en bedre beskyttelse«, siger han.

Spørgsmål: Er det ikke unfair over for barnet, at det skal miste sin opholdstilladelse i Danmark, hvis det bliver tvunget til en genopdragelsesrejse?

»Jo, umiddelbart kan man sige det. Men hvis vi har et regelsæt, der siger, at du kan godt sende dit barn af sted på genopdragelsesrejse, så vil folk jo bare blive ved med at sende deres børn af sted. Derfor bliver vi nødt til at have et system, der siger, at hvis man gør det, så risikerer både barnet og forældrene at miste deres opholdstilladelse,« siger Martin Henriksen.

Sidste år oprettede Udenrigsministeriet i alt godt 30 enkeltsager, som omhandlede genopdragelsesrejser, efterladte ægtefæller og børn samt tvangsægteskaber i udlandet.