Det er naivt, når Venstre siger, at Sveriges asylstramninger ikke vil øge flygtningepresset på Danmark, mener Dansk Folkeparti. Venstre bør vågne op og stramme mere.

Når Sverige gennemfører sine planlagte asylstramninger vil det få flere til at søge mod Danmark, og derfor er det nødvendigt at indføre endnu strammere regler her, mener Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen (DF). Han mener, det er på tide, at Venstre vågner op

»Man siger nogle gange, at politikere færdes inde bag Christiansborgs tykke mure. Jeg ved ikke, om murene er ekstra forseglet der, hvor Venstre sidder, men det er i hvert fald svært at trænge igennem,« siger han.

I fredagens Berlingske vurderer flere eksperter, at de strammere regler for familiesammenføring, den svenske regering præsenterede tirsdag, kan få flere asylansøgere til at søge mod Danmark.

Årsagen er, at reglerne for familiesammenføring kun gælder for flygtninge med såkaldt midlertidig beskyttelsesstatus. I 2015 gjaldt det 60 procent af de flygtninge, der kom til Sverige, mens det i Danmark kun var otte procent. Det skyldes, at vi i Danmark i højere grad end i Sverige giver flygtninge ophold under FNs Flygtningekonvention, hvor stramningerne for familiesammenføring ikke gælder.

Ifølge Venstres udlændingeordfører, Marcus Knuth (V), vil det dog formentlig ikke øge tilstrømningen af asylansøgere til Danmark, da der i forvejen er indført omfattende asylstramninger i Danmark.

Den vurdering er Martin Henriksen dog ikke enig i.

»Jeg synes, man skal tage det meget alvorligt, og jeg synes også, at Venstre skal tage det mere alvorligt, end de gør nu. Det lyder nærmest som om, Venstre slet ikke mener, der er nogen problemer, og at Sveriges stramninger ikke vil have nogen konsekvenser for Danmark. Selvfølgelig vil de have konsekvenser for Danmark, og det synes jeg, man skal tage meget alvorligt,« siger han og fortsætter:

»Mængden af flygtninge, der kommer til Danmark bliver jo afgjort af, hvor stram vores udlændingepolitik er. I realiteten kunne man gennemføre Dansk Folkepartis udlændingepolitik til punkt og prikke, og så ville der være nul flygtninge, der fik opholdstilladelse i Danmark. De, der har krav på beskyttelse, ville i stedet blive transporteret til flygtningecentre i andre lande, og så ville vi hjælpe dem der, indtil de kan blive sluset ud i nærområdet eller vende tilbage til deres hjemland.«

Det var ventet, at regeringen, Dansk Folkeparti, Konservative, Liberal Alliance og Socialdemokraterne torsdag ville nå til enighed om en ny aftale om stramninger på udlændingeområdet, men uenigheder om etablering af flygtningelandsbyer fik parterne til at gå fra bordet uden en aftale.