Næsten halvdelen af Dansk Folkepartis vælgere mener, at partiformand Kristian Thulesen Dahl begik en fejl, da han ikke gik med Venstre i regering.

Det viser en ny meningsmåling, som TNS Gallup har lavet for BT.

I målingen siger 46 procent af de adspurgte DF-vælgere, at partiet ’burde have gået med i regeringen’. På grund af stikprøvens størrelse er den statiske usikkerhed på +/- 6,9 procentpoint.

Mange havde forventet, at Dansk Folkeparti efter deres historisk flotte resultat ved folketingsvalget, hvor de blev største parti i blå blok, kunne blive tvunget til at påtage sig regeringsansvar. Men efter flere lange forhandlinger med Venstres formand Lars Løkke Rasmussen, blev det meldt ud, at parterne havde opgivet at nå hinanden, og regeringen derfor udelukkende ville bestå af Venstre-folk.

Læs også:

DF-vælgerne er dog tilsyneladende uhyre splittede på spørgsmålet om, hvorvidt man skulle være gået med i en regering. Således mener 49 procent af partiets vælgere, at Thulesen Dahl og den øvrige DF-ledelse traf det rigtige valg ved at holde partiet ude af regeringen.

Dermed er DFs vælgere den gruppe, der er klart mest tilfreds med partiledelsens valg om at stå udenfor regering. Det partis vælgere, der kommer tættest på, er Enhedslistens, hvor 53 procent havde ønsket, at højrefløjspartiet havde forhandlet sig frem til et regeringsgrundlag med Lars Løkke Rasmussen.

Læs også.

De mest utilfredse med beslutningen er ifølge Gallup-målingen de vælgere, der stemte på enten Liberal Alliance eller Venstre, hvor henholdsvis 74 og 73 procent af vælgerne mener, at Dansk Folkeparti skulle have gået i regering.

I alt mener 60 procent af alle de adspurgte i den vægtede meningsmåling, at DF traf den forkerte beslutning. Kun 23 procent bakker op om deres valg.

Men de 46 procent skuffede DF-vælgere lader sig snyde af en forkert tankegang, mener partiformand Kristian Thulesen Dahl, der ikke mener, man vil få mere magt ved at gå i regering:

»Jeg har stor forståelse for de, der mener, at vi skulle gå i regering, for de gør det jo, fordi de mener, vi skal have indflydelse. Men man kan ikke automatisk sige, at indflydelsen er størst ved at være i regering. Der kan være en situation, hvor den er større ved ikke at være i regering.«

Hvorfor mener du, jeres indflydelse vil være større ved at stå udenfor?

»Nu har jeg siddet godt 20 år i Folketinget, og jeg har kunnet se partier, der er gået i regering, hvorefter deres politiske linje nærmest er visnet bort. Senest ved valget i 2011, da SF gik i regering uden et regeringsgrundlag, der var i orden. Det vil sige, de ikke fik noget ud af det, og de synede hen og måtte bryde ud af regeringen for at genopfinde sig selv. Hvis vi var gået i regering, skulle vi sidde og administrere Venstres politik, og det kunne sikkert godt give en følelse af personlig indflydelse, men partiet ville ikke have særlig stor indflydelse.«

»Det drivende for mig har været at finde ud af, hvor vi placerer os for at få mest muligt af vores politik igennem. Det er meget enkelt.«

Men med 46 procent af jeres vælgere mod en central beslutning, er du så ikke bekymret for vælgernes dom?

»Nej, for man skal hele tiden kigge på, hvad alternativet havde været. Jeg ville være meget mere nervøs, hvis vi - ligesom SF - gik ind i en regering, hvorefter man ikke ville kunne få øje på os. Jeg tror, vælgernes dom ville være meget hårdere, hvis vi var gået ind i regering på et forkert grundlag,« siger Kristian Thulesen Dahl.