Et urealistisk højt antal ikke-vestlige flygtninge skal i arbejde, hvis det skal gavne statskassen, siger DF.

København: Det er alt for optimistisk at forestille sig, at flygtninge på lang sigt vil gavne den danske statskasse.

Det kræver nemlig, at et urealistisk højt antal ikke-vestlige flygtninge kommer i arbejde, siger Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen.

- Af de ikke-vestlige indvandrere, som kommer til Danmark i øjeblikket, er der kun 30 procent, som er selvforsørgende. Det forventer regeringen vil stige, så man på en kort årrække vil nå op på 50 procent.

- Det er meget, meget positivt sat, siger finansordføreren.

Regeringen har advaret om, at det stigende antal flygtninge vil koste statskassen milliarder af kroner de kommende år.

Men regeringen forventer stigende beskæftigelse blandt de nytilkomne flygtninge de kommende år. Derudover ventes det, at deres efterkommere om to generationer vil have samme beskæftigelsesfrekvens som etniske danskere.

Og derfor vil tabet på længere sigt blive vendt til et samlet plus, skriver Politiken.

- Det gavner kun økonomien, fordi flygtninge er meget udgiftsdrivende. Vi har en anden vision.

- De, der kommer til Danmark, skal have beskyttelse og ophold. Det er vigtigt, at de får uddannelse, så de bliver stærkere borgere, der kan komme hjem til deres hjemland, når der bliver fred og være med til at bygge landet op igen, siger René Christensen.

Økonomiprofessor Torben M. Andersen vurderer, at regeringen kan have ret i begge antagelser: At flygtninge er en udgift på kort sigt, men senere kan blive en gevinst.

- De to konklusioner er ikke nødvendigvis inkonsistente. Det handler om, hvad man fokuserer på, siger han til Politiken.

- Spørger man, om flygtninge er en udgift nu og her, er svaret ja. Spørger man, om de kan tjene sig selv ind igen i fremtiden og dermed blive en økonomisk gevinst, er svaret også ja, siger Torben M. Andersen.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) bekræfter i en mail til Politiken, at "indvandrerne og deres efterkommere på længere sigt kan få en positiv effekt på de offentlige finanser".

/ritzau/