Svindel og budgetoverskridelse med jobrotationsordningen får Dansk Folkeparti til at kræve en redegørelse fra beskæftigelsesministeren. DF mener, systemet er godt tænkt, men noget er tydeligvis galt.

Det er på høje tid at sætte sig sammen i forligskredsen for at diskutere, hvad der er galt med den såkaldte jobrotationsordning, der har kostet 754 millioner kroner mere end budgetteret.

Sådan lyder det fra Dansk Folkepartis arbejdsmarkedsordfører, Bent Bøgsted (DF), efter Berlingske fredag skriver, at der er sket en overskridelse af budgettet på hele 88 procent i 2014.

»Det er fornuftigt at få undersøgt, hvad der er galt med systemet. Vi ved, at jobrotation hjælper rigtig mange mennesker i job, men vi kan også se, at der er er blevet svindlet med det,« siger Bent Bøgsted, der bakker Venstre op i, at man bør kulegrave ordningen.

»Vi har ikke på stående fod mulighed for at gennemskue, hvor stor svindlen er. Derfor er det sund fornuft at mødes i forligskredsen for at se, hvad der er gået galt i et system, der ellers fungerer fint for mange mennesker. Men noget er der galt, det synes jeg godt, vi efterhånden kan konstatere,« siger han.

Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører, Lennart Damsbo-Andersen (S), mener, at merforbruget skyldes budgetoverskridelsen i 2013, da virksomheder begyndte at lade medarbejdere vikariere for egne lærlinge og dermed scorede offentlige midler. Det hul lukkede daværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).

Bent Bøgsted vil ikke afvise, at den socialdemokratiske arbejdsmarkedsordfører har ret, men det må være op til beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) at redegøre for:

»Jeg ved ikke, om budgetoverskridelsen skyldes det hul i 2013. Den svindel for 35 millioner kroner, som blev afsløret i Operation X, skyldes i hvert fald ikke det hul. Vi ved reelt ikke, hvor mange lignende sager der er, med firmaer som svindler for millioner af kroner. Derfor er det logisk, at få en redegørelse fra ministeren,« siger Bent Bøgsted og fortsætter:

»Det er såmænd ikke for at skyde på beskæftigelsesministeren, for hvis han kan redegøre for, at der er et merforbrug, som vi har fået sat proppen i, så skal vi ikke til at lave et indgreb. Så kan vi udelukkende koncentrere os om at få stoppet den svindel, der tydeligvis er med ordningen,« siger han.