Dansk Folkeparti tolker PET-chef Jens Madsens pludselige fratrædelse som regeringens forsøg på at finde en syndebuk for fejl og mangler i forbindelse med terrorangrebet i København.

Få timer før justitsminister Mette Frederiksen (S) fremlægger den længe ventede evaluering af indsatsen i forbindelse med terrorangrebet i København i februar, fratræder Jens Madsen stillingen som PET-chef.

Det kan kun tolkes som, at regeringen i Jens Madsen har fundet sin syndebuk, mener Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup (DF).

»Jeg kender ikke bevæggrundene for det, men der er ingen tvivl om, at når det falder et par timer før terrorredegørelsen, så viser det noget om, at regeringen har brug for en syndebuk i stedet for selv at tage ansvaret for, hvad der er sket i forbindelse med terrorangrebet,« siger han.

Terrorredegørelsen skal kaste lys over politiets indsats op til, under og efter terrorangrebet 14. og 15. februar, hvor to personer blev skudt og dræbt og flere politibetjente såret. Og uanset hvad redegørelsen vil vise af eventuelle fejl og mangler i indsatsen, må regeringen ifølge Peter Skaarup tage det fulde ansvar:

»I min optik har regeringen ansvaret for vores retsvæsen, herunder politiet. Det er regeringen, der får oplysninger og har muligheden for at gøre ting anderledes. Det er klart, at når der kommer et terrorangreb, så må fokus rette sig mod, om man har gjort det godt nok. Er der kritik af indsatsen, så har regeringen brug for at kunne sige, at den tager konsekvensen og finder en ny PET-chef. Men der friholder ikke regeringen for ansvaret,« siger Peter Skaarup og uddyber:

»Regeringen har jo blandt andet skåret politistyrken ned med over 500 mand siden 2011, og det har en konsekvens for politiets mulighed for at reagere. Så regeringen må tage ansvaret på sig.«

Af terrorredegørelsen forventer Peter Skaarup konkrete svar på, hvad politiet mangler for at kunne forhindre nye angreb.

»Så må vi som politikere tage bestik af, om det er noget, vi kan gennemføre,« siger han.