Mandag blev der pustet nyt liv i flygtningedebatten, efter en gruppe flygtninge bosat i Thisted-lejren beklagede sig over forholdene i de telte, som enlige, mandlige asylansøgere skal bo i som følge af regeringens asylstramninger.

Den kritik kan Martin Henriksen, der er integrations- og udlændingeordfører for Dansk Folkeparti, slet ikke forstå.

»Jeg har ikke meget til overs for såkaldte flygtninge, der beklager sig over forholdene i Danmark. Jeg synes sådan set bare, at de skulle stikke piben ind og lade være med at beklage sig,« siger han.

Læs også: Chokerede flygtninge fryser i teltlejr: 'Vi troede, Danmark var et rigt land'

Det var bl.a. kulde i teltlejren og mangel på varmt vand, der lå til grund for kritikken.

»Radiatorerne slår til og fra. Teltene er kolde. Vi har intet varmt vand og ingen lægehjælp. Vi troede, Danmark var et rigt land, men vi skal vente her i den kolde luft. Vi er chokerede,« lød det mandag fra den 37-årige iraner Eric Arpanahi til et tv-hold fra DR.

Heller ikke kommentaren om Danmarks velstand vinder indpas hos Martin Henriksen. Han henviser til, at der er underskud på statsbudgettet. En tilstand, der bl.a. er forskyldt af den store tilstrømning til Danmark, mener han.

»De må da kunne se, hvor presset vores land er. Det er tilsyneladende ikke noget, de skænker en tanke. De tænker ikke på, at Danmark faktisk bruger urimeligt mange ressourcer på at tage imod og indlogere de mange mennesker. De tænker kun på, hvad der sker i deres egen lille verden, og det er respektløst og utaknemligt,« siger han.

Læs også: Iskold Støjberg: Sådan ville jeg selv have det med at bo i et telt

Samtidig sætter han spørgsmålstegn ved, hvorvidt de pågældende flygtninge reelt er flygtet fra krig, eller om der i stedet er tale om ’bekvemmelighedsflygtninge’, der har udnyttet flygtningesituationen til at komme til Danmark i håbet om at få en bedre levestandard.

»Hvis de virkelig var flygtninge, så havde man vel vigtigere ting at gå op i end forholdene i Danmark, og så brugte man vel sin tid på at være taknemlig over, at man har fået beskyttelse. Men jeg synes, det er tankevækkende, at man bruger så lidt tid på at være taknemlig og i stedet bruger tiden på at beklage sig,« siger han.

Mandag var integrationsminister Inger Støjberg (V) selv på besøg i Thisted-lejren, og hun udtalte efterfølgende, at hun ikke selv ville have noget imod at skulle bo under lignende forhold.

Udlændinge, integrations- og boligminister Inger Støjberg besøgte mandag formiddag den nyoprettede flygtningelejr hos Beredskabscenter Thisted. Lejren består af små lejligheder i gymnastiksalen, diverse rum og telte. Her ses Inger Støjberg på teltpladsen
Udlændinge, integrations- og boligminister Inger Støjberg besøgte mandag formiddag den nyoprettede flygtningelejr hos Beredskabscenter Thisted. Lejren består af små lejligheder i gymnastiksalen, diverse rum og telte. Her ses Inger Støjberg på teltpladsen Foto: Henning Bagger
Vis mere

Martin Henriksen har ikke selv besøgt den omtalte teltlejr, og han har heller ingen intention om at gøre det.

Over for bt.dk afviser han dog, at han selv ville være utilfreds med at skulle bo i en lignende lejr, hvis han selv var flygtet fra krig:

»Hvis der var krig i Danmark, håber jeg, at jeg ville blive og kæmpe for mit land. Det skal man selvfølgelig altid være påpasselig med at gøre sig klog på, før man står i situationen. Men hvis jeg tog af sted til et andet land, og det land tog imod mig, ville jeg bruge tiden på at være taknemlig i stedet for at brokke mig. Men sådan er man så forskellige,« siger han.

Det er ikke første gang, at flygtninge har brokket sig over forholdene i de danske flygtningeindkvarteringer. Tidligere på måneden beklagede en gruppe flygtninge sig over at blive indkvarteret på Bornholm, mens andre brokkede sig over de værelser og den mængde penge, der var blevet stillet til rådighed.