Efterårets politiske stormvejr om Eritrea-rapporten er en del af årsagen til, at Udlændingestyrelsen har fortsat sin praksis med at give asyl til stort set alle ansøgere fra Eritrea, mener Dansk Folkeparti, der ærgrer sig over udviklingen.

Efter et omdiskuteret asylstop i efteråret 2014 og et noget turbulent forløb får asylansøgere fra Eritrea igen asyl i Danmark.

Det viser nye tal, som Udlændingestyrelsen mandag har offentliggjort på sin hjemmeside, og det ærgrer Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen (DF).

»Jeg synes, at det har været et meget speget spil, og jeg skal ikke lægge skjul på, at jeg gerne så, at Udlændingestyrelsen havde fastholdt sin oprindelige udmelding om, at der var bedre mulighed for at sende dem hjem. Jeg tror, at de (Udlændingestyrelsen, red.) har følt sig presset til at ændre den udmelding, og jeg tror, at det politiske pres og også det pres, der har været fra forskellige organisationer, har været en del af årsagen til, at vi nu ser, at der er så mange, der får asyl,« siger Martin Henriksen.

På baggrund af en omdiskuteret rapport om Eritrea lagde Udlændingestyrelsen i november op til at afskære en stor del af asylansøgerne fra Eritrea fra asyl i Danmark. Men efter voldsom kritik trak Udlændingestyrelsen konsekvenserne af rapporten tilbage. 8. december blev sagerne så genoptaget, og siden er 122 færdigbehandlet. Af dem har 119 personer fået asyl, mens tre har fået afslag. Og den kovending får Martin Henriksen til at pege på, at det politiske pres er »medvirkende årsag«.

Han vil nu opfordre regeringen til at indgå forhandlinger om udlændingepolitikken, fordi der i hans øjne er »behov for at stramme op«. Står det til Dansk Folkeparti, skal asylpolitikken helt lægges om, så flygtninge - frem for at opnå asyl i Danmark - kan tilbydes hjælp i nærområderne.

»Men mindre kan jo også gøre det. Det kunne også være, at vi skulle kigge på nogle af de ting, der gør, at Danmark er et attraktivt land at søge til,« siger udlændingeordføreren.

Vil regeringen ikke gå med til det, burde den i det mindste sikre, at de personer fra Eritrea, der har opnået asyl i Danmark, bliver omfattet af regeringens nye lovforslag om midlertidige ophold for et enkelt år ad gangen uden mulighed for familiesammenføring det første år, mener Martin Henriksen.

»Det vil sende et signal om, at de ikke skal være permanent i Danmark, men at de skal vende tilbage til deres hjemland på et tidspunkt. Det, synes jeg, er ret afgørende, for ellers ender det med, at de bliver her permanent.«